Zeleno svetlo iz Brisela: Lufthansa dobila dozvolu za preuzimanje ITA Airways

Vreme čitanja: oko 1 min.

Lufthansa Grupa navodi se da bi transakcija trebala da bude završena u četvrtom kvartalu ove godine, a dve strane će do tada nastaviti da se ponašaju kao konkurenti na tržištu

Foto: Shutterstock

Lufthansa Grupa dobila je dozvolu Evropske komisije za preuzimanje manjinskog udela u italijanskoj nacionalnoj avio-kompaniji ITA Airways (AZ) nakon višemesečnih pregovora.

Evropska komisija (EK) odobrila je Lufthansa Grupi kupovinu 41% vlasništva u ITA Airways za 325 miliona evra. U saopštenju nemačke grupacije od srede 3. jula navodi se da bi transakcija trebala da bude završena u četvrtom kvartalu ove godine, a dve strane će do tada nastaviti da se ponašaju kao konkurenti na tržištu.

Ostatak vlasništva u ITA Airways zadržaće Ministarstvo ekonomije i finansija Italije makar do 2025. godine kada postoji mogućnost za dalje peuzimanje avio-kompanije od strane nemačke grupacije. Nakon formalnog preuzimanja, italijanski prevoznik zadržaće svoje ime i brend, a Rim (FCO) će postati šesto čvorište Lufthansa Grupe.

Dozvola Brisela nije došla bez određenih uslova koje Lufthansa mora da ispuni ne bi li otklonila zabrinutost EK od ugrožavanja konkurencije.

Shutterstock

Ovo uključuje prenos određenih slotova na aerodromu Milano-Linate (LIN) konkurentima. U saobraćaju između Italije i postojećih domaćih tržišta Lufthansa Grupe, drugi prevoznici će preuzeti pojedinačne rute na kojima avio-kompanije u vlasništvu nemačkog prevoznika i ITA Airways lete kao konkurenti.

Dodatni letovi iz Rima do čvorišta evropskih rivala takođe treba da obezbede veću konkurenciju u dugolinijskom saobraćaju od italijanske prestonice do Severne Amerike, navodi se u saopštenju Lufthansa Grupe.

ITA Airways postaće šesta avio-kompanija u sklopu Lufthansa Grupe. Pored italijanskog prevoznika, pod okriljem Lufthanse (LH) lete i Swiss (LX), Austrian Airlines (OS), Brussels Airlines (SN) kao i Eurowings (EW).

(Aero.rs)