KLM se žali na kineske avio-kompanije: Traži zaštitu EU od "nefer konkurencije"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sa padom prvih bombi na teritoriju Ukrajine u februaru 2022. godine, Evropska unija uvela je sankcije Ruskoj Federaciji. Kao meru reciprociteta, Moskva je zabranila korišćenje svog vazdušnog prostora avio-kompanijama EU

Foto: Shutterstock

Direktorka avio-kompanije KLM zatražila je od EU da razmotri mehanizme zaštite evropskih prevoznika od konkurencije sa Istoka. Nemogućnost preleta ruskog vazdušnog prostora povećava troškove KLM i drugih avio-kompanija iz EU dok kineski prevoznici još uvek lete kraćom putanjom preko Sibira.

Sa padom prvih bombi na teritoriju Ukrajine u februaru 2022. godine, Evropska unija uvela je sankcije Ruskoj Federaciji. Kao meru reciprociteta, Moskva je zabranila korišćenje svog vazdušnog prostora avio-kompanijama EU.

Foto: Shutterstock/Fasttailwind

Jedan od mnogih prevoznika koji je na letovima ka Kini, Južnoj Koreji, Japanu i drugim zemljama počeo da obilazi Rusiju jeste i KLM što je povećalo njegove troškove poslovanja.

Gostujući u programu WNL televizije Nederlandse Publieke Omroep (NPO) u nedelju 6. oktobra, generalna direktorka KLM Marjan Rintel pozvala je EU da razmotri uvođenje mera kojima bi se zaustavila "nefer konkurencija" kineskih avio-kompanija.

Prema njenim rečima, KLM zbog obilaska vazdušnog prostora Rusije mora duže da leti ka destinacijama u Aziji što rezultuje većom potrošnjom goriva. Sa druge strane, avio-kompanije iz Kine lete iznad Rusije i imaju manje troškove od KLM i drugih prevoznika iz EU.

Shutterstock

Marjan Rintel smatra da Brisel treba da zaštiti domaće avio-kompanije od, kako navodi, "nefer" konkurencije uvođenjem određenih mera. Sa sličnim problemima suočava se i Lufthansa koja zbog nemogućnosti preleta Rusije preispituje svoju strategiju poslovanja.

Direktorka KLM navodi da se kapaciteti ka Aziji još uvek nisu vratili na nivo od pre pandemije. Između Kine i Holandije trenutno leti četiri avio-kompanije - KLM, China Eastern Airlines, China Southern Airlines i Xiamen Airlines - koje obavljaju 36 nedeljnih letova, piše Simple Flying.

(Aero.rs)