Obuka u virtuelnoj realnosti: Posade Emirates će uvežbavati sigurnosne procedure u digitalnom svetu

Vreme čitanja: oko 1 min.

SEP obuka na MIRA platformi osmišljena je sa ciljem da dopuni trenutnu metodologiju obuke rukovanja vratima aviona i gašenja požara u različitim scenarijima

Avio-kompanija Emirates najavila je da će započeti virtuelnu bezbednosnu obuku za članove kabinskog osoblja. Reč je o uvežbavanju operacija sa avionskim vratima i gašenja požara koje će se sprovoditi u digitalnom svetu.

Prevoznik je u sredu 16. oktobra saopštio da će putem svoje virtuelne platforme MIRA omogućiti treninge i provere znanja za svojih 23.000 stjuarda i stjuardesa. Kabinsko osoblje će moći da prođe redovnu obuku za sigurnosne i hitne procedure (Safety & Emergency Procedures - SEP) na imersivnoj digitalnoj platformi.

Avio-kompanija iz UAE navodi da će platforma sadržati fotorealistične modelovane unutrašnjosti kabina aviona Airbus A380, Boeing 777 i Airbus A350, tobogane za hitne slučajeve, vazdušne mostove i druge objekte sa kojima se posada susreće tokom rada. Na platformi MIRA treba da budu omogućeni i različiti pogledi na vodu i kopno, a Emirates navodi da su integrisani i realistični zvukovi i fotografije.

SEP obuka na MIRA osmišljena je sa ciljem da dopuni trenutnu metodologiju obuke rukovanja vratima aviona i gašenja požara u različitim scenarijima. Prevoznik iz UAE će omogućiti uvežbavanje u 3D svetu kroz virtuelnu realnost (Virtual Reality - VR), a instruktori će moći da podešavaju kompleksnost zadataka koje posada mora za izvrši u digitalnom svetu.

Foto: Shutterstock

Emirates obećava i 2D verziju koja će biti dostupna na mobilnim telefonima i računarima.

"Kabinsko osoblje više neće morati da dolazi u trening centre sa restriktivnim rasporedom. Oni mogu da vežbaju i osveže svoje znanje bilo kada i bilo gde – bilo da se opuštaju kod kuće ili dok putuju na posao", navodi Emirates.

Virtuelna obuka je dizajnirana da ispuni zahteve Uprave za civilno vazduhoplovstvo (General Civil Aviation Authority - GCAA) i drugih regulatornih tela, piše u saopštenju avio-kompanije. Digitalna obuka treba uskoro da započne.

(Aero.rs)