Spirit Airlines uvodi promene u floti: Avio-kompanija povlači Airbus A319 iz upotrebe

Vreme čitanja: oko 1 min.

Niskotarifna avio-kompanija trenutno se suočava sa veoma teškom finansijskom situacijom usled nagomilanih dugova i loših operativnih rezultata

Foto: Shutterstock

Američka avio-kompanija Spirit Airlines namerava da povuče Airbus A319 avione iz upotrebe. Mada je "penzionisanje" ovih letelica već bilo planirano, čini se da će se Spirit Airlines oprostiti od svojih A319 ranije nego što je to inicijalno nameravao.

Poslednji let Spirit Airlines sa Airbus A319 avionom zakazan je za 8. januar 2025. godine. Niskotarifni prevoznik će prema poslednjim informacijama tog dana leteti sa A319 od Fort Loderdejla (FLL) do Njuarka (EWR), Bostona (BOS), Hjustona (IAH) i San Huana (SJU), preneo je Aviation A2Z pozivajući se na podatke Ishrion Aviation.

Poslednji komercijalni let sa A319 biće NK262 između San Huana i Fort Loderdejla ukoliko avio-kompanija u međuvremenu ne promeni raspored letenja.

Foto: Shutterstock

Spirit Airlines je incijalno planirao da povuče poslednji Airbus A319 iz svoje flote u drugom kvartalu 2025. godine ali će se to prema svemu sudeći dogoditi ranije. U floti avio-kompanije danas se nalazi četiri Airbusa A319, pokazuju podaci Planespotters.

Niskotarifna avio-kompanija trenutno se suočava sa veoma teškom finansijskom situacijom usled nagomilanih dugova i loših operativnih rezultata. Portal Aero Time piše da avio-kompanija duguje 3,3 milijarde dolara kao i da postoji mogućnost da proglasi bankort.

Foto: Shutterstock

Airbus A319 je drugi najmanji član Airbus A320ceo porodice aviona. Reč je o skraćenoj verziji A320 koja je svoj prvi let imala 1995. godine. Airbus je tokom proizvodnog ciklusa A320 porodice aviona isporučio 1.486 letelica tipa A319ceo.

Uprkos relativno dobrim komercijalnim rezultatima A319ceo, druga generacija aviona A319neo nije doživela uspeh, prodavši se u svega 67 primeraka. Više o modelu A320 i njegovom značaju za konzorcijum Airbus možete pročitati u posebnom tekstu na Aero.rs.

(Aero.rs)