NetJets: Trideset milijardi dolara za 1500 poslovnih aviona

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tačna cena ovakvog aranžmana nije poznata ali bi mogla da iznosi i do 30 milijardi dolara

Salinger Igor

Kompanija NetJets na korak je od nabavke čak 1500 aviona nakon što je prekjuče (20. septembar) sa Textron Aviation dogovorila tzv. opciju za nabavku ovog po svemu regordnog broja letelica.

Ugovorna opcija je proširenje, odnosno "dodatak" na ugovor o isporukama aviona čuja realizacija je već u toku.

Prevoznik koji pruža usluge iznajmljivanja poslovnih aviona uskoro bi mogao da obnovi i proširi svoju flotu sa 1500 vazduhoplova. Radi se o nabavci tri vrste modernih dvomotornih biz džetova - Cessna Citation Ascend, Latitude, Longitude.

Isporuke novih aviona trebale bi da krenu već od 2025. godine. NetJetsu će u periodu od 15 godina biti isporučivano po stotinu letelica na godišnjem nivou. Takav tempo isporuka omogućiće zamenu starijih aviona novijim i obuku pilota.

Shutterstock

Tačna cena ovakvog aranžmana nije poznata ali bi mogla da iznosi i do 30 milijardi dolara, prenosi Reuters.

Cessna Citation Ascend je poslovni avion nastao unapređenjem letelice Citation XLS+. Ima dolet od 3.800 kilometara i u njegovoj luksuznoj kabini može da se smeti do dvanaest putnika. U odnosu na XLS+, Ascend ima modifikovana krila, novi Garmin G5000 kokpit i Pratt & Whitney PW545D motore. NetJets će biti prvi korisnik, kada krenu isporuke za nešto više od godinu dana.

Latitude i Longitude su avioni za koje letovi od 5000 i 6500 kilometara respektivno ne predstavljaju problem. Cessna Latitude može da preveze devet, a Longitude ukupno dvanaest dobrostojećih putnika.

NetJetsu je od njegovog osnivanja 1964. godine pa sve do danas isporučeno preko 800 aviona Textron Aviationa.

(Aero.rs/AŠ)