Završen prvi dan SEGA 2024: Govorilo se o izazovima i potencijalima generalne avijacije u Srbiji i regionu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Program prvog dana bio je dinamičan, prepun predavanja, panel diskusija i prilika za umrežavanje. Učesnici su razmenjivali znanja i iskustava o aktuelnim izazovima i trendovima u avio-industriji

Foto: Aleksa Španjević

Southeast Europe General Aviation (SEGA) konferencija svečano je otvorila vrata učesnicima danas u Beogradu, okupljajući stručnjake, kompanije i entuzijaste iz oblasti generalne avijacije. Program prvog dana bio je dinamičan, prepun predavanja, panel diskusija i prilika za umrežavanje.

Konferenciju je otvorio Nenad Spasić, generalni direktor APS Aviation Parts Service, dok se prisutnima obratio i Matthew Versaggi, saradnik za inovacije u Beloj kući. Versaggi je istakao značaj inovacija u avijaciji i budućnost koju ova industrija ima na globalnom nivou, naglašavajući potrebu za daljim razvojem tehnologije i saradnje na regionalnom i međunarodnom nivou.

Foto: Aleksa Španjević
Foto: SEGA Southeast Europe General Aviation Conference

Nakon svečanog otvaranja, prisutni su imali priliku da prisustvuju predavanjima stručnjaka iz industrije. Peter Schreiner, direktor prodaje iz Lycoming Engines, pružio je uvid u status i novitete ove kompanije, dok je Richard Turner, viši prodajni predstavnik iz Adams Aviation, govorio o ciljevima koje kompanija planira da dostigne u sektoru vazdušne navigacije.

Posebnu pažnju prisutnih privukla je ekskluzivna najava koju je izneo Nenad Spasić, inicijator i osnivač SEGA konferencije. On je predstavio svoju prvu knjigu pod nazivom Aviation Parts Manipulation. Tokom svog obraćanja, Nenad je podelio svoja iskustva i izazove sa kojima se suočavao na početku svoje karijere u generalnoj avijaciji, što je doprinelo stvaranju ove knjige.

Ovaj priručnik ima za cilj da bude resurs budućim mladim entuzijastima koji planiraju da se upuste u biznis generalne avijacije.

Foto: SEGA Southeast Europe General Aviation Conference

U nastavku dana, učesnici su prisustvovali prezentaciji Vincea Bechtela, direktora postprodaje u Tempest Aero Group, koji je predstavio najnovija tehnološka rešenja ove kompanije, kao i predavanju Lene Radosavljević iz MIND Group, koja je govorila o razvoju generalne avijacije u Srbiji, koristeći primer MIND Kragujevac aerodroma kao studiju slučaja.

Panel diskusija o budućnosti tržišta generalne avijacije u jugoistočnoj Evropi okupila je stručnjake koji su podelili svoja predviđanja i iskustva, dok je predavanje Danijele Manić, direktorke Visoke škole strukovnih studija za avijaciju, osvetlilo značaj obrazovanja u razvoju industrije i stvaranju novih kadrova.

Predavanjem pod nazivom "Osnaživanje avijacije kroz obrazovanje" Danijela Manić osvrnula se na ulogu obrazovnih institucija u rastu avio-industrije u regionu.

(Aero.rs)