Amerikanci poručuju dva lovca na uragane od Lockheed Martina

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dva nova aviona, koja se očekuje da stupe u službu 2030. godine, zameniće postojeću flotu NOAA aviona WP-3D Orion, koja obavlja ovu misiju od 1970-ih godina

Nacionalna agencija za okeane i atmosferu (NOAA) - američka federalna agencija zadužena za istraživanje vremenskih fenomena i okeana, najavila je da će od Lockheed Martina poručiti dva aviona C-130J Hercules.

NOAA planira da koristi ova dva aviona kao "lovce na uragane", svojevrsne leteće laboratorije opremljene raznovrsnim istraživačkim instrumentima i opremom za prikupljanje i obradu atmosferskih podataka.

Avioni će biti prilagođeni i opremljeni sa višenamenskim radarom, vertikalno skenirajućim dopler radarom, automatizovanim lansirnim uređajima za "dropsonde", brzim internetom i brojnim drugim specijalizovanim instrumentima i senzorima kako bi naučnici mogli da prikupljaju meteorološke i atmosferske podatke.

Foto: Wikipedia/Jonathan Shannon

Dva nova aviona, koja se očekuje da stupe u službu 2030. godine, zameniće postojeću flotu NOAA aviona WP-3D Orion (na slici gore), koja obavlja ovu misiju od 1970-ih godina. Avioni NOAA flote, dva C-130J biće bazirana u Lejklendu, Florida.

Korišćenje aviona za praćenje uragana, a ponekad i za letenje blizu njihovih jezgara, kako navodi Aerotime, citirajući saopštenje NOAA, poboljšava tačnost predviđanja kretanja uragana za 15 do 20%, a intenziteta za 10 do 15%.

(Aero.rs)