Poleteo prvi F-16 za ratno vazduhoplovstvo Bugarske

Vreme čitanja: oko 1 min.

Bugarska je naručila ukupno 16 aviona u dva zasebna ugovora potpisana 2019. i 2022. godine. Američke letelice zameniće flotu MiG-29

Lockheed Martin F-16 borbeni avion za bugarsko ratno vazduhoplovstvo je početkom nedelje imao svoj prvi let. Oružane snage ove balkanske zemlje treba da dobiju 16 novih F-16 letelica koji će zameniti letelice sovjetskog porekla.

Korporacija Lockheed Martin saopštila je u četvrtak 24. oktobra da je poleteo prvi F-16 Block 70 za ratno vazduhoplovstvo Bugarske (Военновъздушни сили). Let je obavljen u utorak 22. oktobra, a za kontrolama F-16 bio je opitni pilot Charles "Seeker" Hoag.

Avion je poleteo sa piste u krgu fabrike Grinvil u Južnoj Karolini i tokom leta su proverene performanse F-16 i njegove "supersonične sposobnosti", navodi se u saopštenju proizvođača.

Bugarska je naručila ukupno 16 letelica ovog tipa u dva zasebna ugovora potpisana 2019. i 2022. godine. Avioni F-16 treba da zamene flotu zastarelih MiG-29 na koje se Военновъздушни сили trenutno oslanjaju.

Lockheed Martin je saopštio da će nedavno testirani avion biti prvi koji će kompanija isporučiti Bugarskoj kao i da će ova zemlja biti drugi evropski korisnik F-16 Block 70.

Portal Aero.rs je početkom godine detaljnije pisao o bugarskoj porudžbini F-16. Dok se čeka na isporuku američkih letelica, bugarskim snagama će u vazdušnim patrolama iznad zemlje pomagati piloti i avioni ratnih vazduhoplovstava Italije i Grčke.

(Aero.rs)