• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dubai Airshow 2023: Emirates nastavlja da kupuje, naručio Airbuse A350 vredne šest milijardi dolara

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iz Emiratesa poručuju da će se novi avioni koristiti na letovima dužim od 15 sati

  • 0

Avio-prevoznik Emirates potpisao je sa evropskim proizvođačem aviona Airbusom ugovor o kupovini 15 novih širokotrupnih letelica A350. Kompanija iz Dubaija sada ima 65 naručenih aviona ovog tipa, a prve isporuke očekuju se već naredne godine.

Avio-prevoznik koji je na ovogodišnjem Sajmu vazduhoplovstva u Dubaiju (Dubai Airshow 2023) privukao najveću pažnju zbog porudžbina vrednih više milijardi dolara bio je Emirates.

Nakon što je potpisao ugovore o nabavci 95 Boeingovih aviona, Emirates je odlučio da letelice kupi i od Evropljana.

Najveći ugovori po pravilu su rezervisani za dane otvarnja sajmova. Tako je bilo i u Dubaiju ove godine, ali da "izuzetak potvrđuje pravilo" potrudio se da pokaže prevoznik iz Dubaija

Emirates je prekjuće, pred sam kraj sajma, sa evropskim konzorcijumom Airbuso potpisao ugovor za kupovinu 15 A350 u verziji -900, a vrednost celog aranžmana procenjuje se na šest milijardi dolara, saopštio je prevoznik.

Avio-kompanija sada ima 65 naručenih A350-900 što će je nakon isporuka svih letelica učiniti jednim od najvećih korisnika ovog tipa aviona na svetu. Prvi primerci trebali bi da se nađu u floti Emiratesa već u avgustu 2024. godine.

Iz Emiratesa poručuju da će se novi avioni naći na letovima dužim od 15 sati.

Pored Airbusa A350, Emirates je na sajmu vazduhoplovstva naručio i 90 Boeinga 777X kao i pet dodatnih B787. Avio-kompanija je takođe potpisala ugovore za buduće održavanje flote Airbusa A380 vredne preko 1,5 milijardi dolara o čemu je portal Aero.rs pisao.

Uprkos velikoj porudžbini za A350, Emirates nije u potpunosti zadovoljan ovom porodicom aviona. Veća varijanta Airbusa A350 koja nosi oznaku -1000, odnosno njeni motori, prema mišljenju vodećih ljudi Emiratesa nisu dovoljno kvalitetni te avio-kompanija nije nabavila ovaj avion.

Airbus A350 je najmodernija letelica u ponudi evropskog proizvođača aviona i prvi let je imala sredinom 2013. godine. Avion u troklasnoj putničkoj konfiguraciji, u zavisnosti od varijante, može da preveze između 300 i 410 putnika, a maksimalni dolet mu je do čak do - u varijanti XWB - skoro 18.000 kilometara

(Aero.rs/AŠ)

Video: Svetski brend Chery stigao u Srbiju: U Hiltonu održana svečana ceremonija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>