• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Traže milijardu dolara odštete: Putnici Alaska Airlinesa tuže avio-kompaniju i Boeing

Vreme čitanja: oko 1 min.

U tužbi podnetoj 20. februara navodi se da putnici traže kompenzaciju i kaznenu odštetu za navodne mentalne, emotivne i fizičke posledice kao i posttraumatski stres

  • 0
Alaska Airlines 737 MAX Shutterstock

Tri putnika sa leta AS1282 Alaska Airlinesa odlučili su da tuže avio-kompaniju i Boeing zbog fizičkih i mentalnih posledica koje je na njih ostavio incident sa avionom B737 MAX. Na ime odštete traže milijardu dolara.

Američki proizvođač letelica suočava se sa pravnom bitkom nakon leta AS1282 na kojem se deo trupa odvojio od njegovog 737 MAX aviona. Troje putnika koji su su 5. januara leteli između Portlanda (PDX) i Ontarija (ONT) tužilo je Boeing i Alaska Airlines zbog pretrpljenih posledica na ovom letu.

U tužbi podnetoj 20. februara sudu u okrugu Multnomah u saveznoj državi Oregon navodi se da putnici traže kompenzaciju i kaznenu odštetu za navodne mentalne, emotivne i fizičke posledice kao i posttraumatski stres nakon leta AS1282, piše CBS News.

Advokatska kancelarija Jonathan W. Johnson, LLC, koja je podnela tužbu u ime tri putnika navodi da je incident mogao biti sprečen i tvrdi da je ovo samo nastavak priče o Boeingu i Alaska Airlinesu koji stavljaju zaradu iznad bezbednosti. Troje putnika se nadaju odšteti od milijardu dolara.

Alaska Airlines Foto: Shutterstock

Deo Boeinga 737 MAX 9 koji je 5. januara leteo između Portlanda i Ontarija odvojio se od trupa letelice zbog čega je došlo do nagle dekompresije kabine. Posada je uspela bezbedno da vrati avion na početi aerodrom, a niko od putnika nije pretrpeo ozbilje fizičke povrede.

Savezna uprava za civilno vazduhoplovstvo (Federal Aviation Administration - FAA) je u međuvremenu naredila prizemljenje Boeinga 737 MAX 9 kako bi avio-kompanije mogle da izvrše inspekciju na svojim letelicama.

Utvrđeno je da je nedostajući deo MAX aviona čep za okvir vrata za evakuaciju. Preliminarni izveštaj Nacionalni odbor za bezbednost u saobraćaju (National Transportation Safety Board - NTSB) je potvrdio da su u avionu nedostajala četiri najvažnija zavrtnja dizajnirana da drže panel na mestu nekadašnjih vrata vazduhoplova.

(Aero.rs)

Video: Air France Boeing 777

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>