• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Srušila se Cessna u glavnom gradu Namibije: Poginula dva pilota i avio-mehaničar

Vreme čitanja: oko 1 min.

Avion je neposredno posle poletanja sa aerodroma Eros pao na kuću u naselju Pionierspark u Vindheku

  • 1
Cessna F406 Caravan I Foto: Wikipedia/Olga Ernst & Hp.Baumeler

Tri osobe poginule su u udesu malog putničkog aviona Reims-Cessna F406 Caravan II koji je pao u Vindheku, glavnom gradu Namibije, u naselju Pionierspark.

Do incidenta je došlo u subotu, 3. maja u ulici Rikman oko 17:00 po lokalnom vremenu, kada je avion sa tri osobe u njemu pao na kuću, ubrzo nakon poletanja sa aerodroma Eros (ERS). U avionu su se nalazila dva pilota i avio-mehaničar koji su bili na probnom letu nakon servisa.

Portparol policije, inspektor Elifas Kavinga rekao je da je avion pripadao kompaniji WestAir, javlja portal Namibian.

On je dodao da će potpuni izveštaj biti dostupan čim se završi istraga na licu mesta udesa aviona koji je imao registracijsku oznaku V5-ASB, serijski broj F406-0031.

“Ova katastrofa nas je veoma pogodila. Možemo da potvrdimo da su tri osobe koje su bile u vazduhoplovu na nekomercijalnom letu - uposlenici Westair Aviation i da nisu preživeli udes”, saopštila je kompanija koja je specijazovana za avio-taksi i čarter operacije.

F406 Caravan II je avion koji su zajednički razvile francuska kompanija Reims i američka Cessna iz modela Cessna 404 Titan. Nalazio se u serijskoj proizvodnji od 1983 do 2013. Pokreću ga dva turboprop motora  Pratt & Whitney PT6A. U avionu ima mesta za 12 putnika. Dužina mu je 11.89 metara, raspon krila 15.09 metara, maksimalna brzina 424 kilometra na sat, a dolet 2.135 kilometara.

(Aero.rs)

Video: Havaji: Izvlačenje nasukanog aviona P-8 Poseidon iz mora

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nenad

    6. maj 2024. | 10:07

    Ovi mali avioni često stradaju. Nisam čuo u poslednjih nekoliko godina da je neki veliki putnički avion imao nesreću, ali male cesne, lirdžeti , pa i helikopteri, radni ili civililni padaju skoro svaki mesec. Iako su skupi, iznajmljivanje preko Royal Charter Servica košta čitavo bogatstvo, ipak su veoma popularni i ljudi ih dosta koriste. Ne razmišljajući o svojoj bezbednosti.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>