• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Presavršeno: Akrobacije osam aviona krilo uz krilo u zalasku Sunca

Vreme čitanja: oko 2 min.

Glavni fotograf i šef audio-video produkcije Patrouille de France Mišel Žuari zabeležio je svojim fotoaparatom spektakularne prizore uvežbavanja formacije od osam aviona Alpha Jet iznad Aromašea

  • 0

Francuska akro-grupa Patrouille de France svetski je poznata i priznata po svojim nastupima na kojima predstavljaju Francusku, francuske vazdušno-kosmičke snage (Armée de l'air et de l'espace) i demonstriraju umeće svojih pilota koje je verovatno nešto najbliže perfekciji što se može dostići u ovoj profesiji. Za akrobatske grupe biraju se uvek najbolji od najboljih:

Tako je i u britanskim Red Arrows (Crvene strele), američkim Thunderbirds (Gromovite ptice) i Blue Angels (Plavi anđeli), švajcarskoj Patrouille Suisse (Švajcarska patrola), tako je bilo i u jugoslovenskim Letećim zvezdama.

Francuzi, pak, ne bi bili Francuzi da to što rade jednako savršeno i ne prezentuju, ne samo na nebu, nego i rečima i slikom u komunikaciji sa publikom, bilo na samim aeromitinzima, preko medija ili posredstvom društvenih mreža.

Prošle nedelje, glavni fotograf i šef audio-video produkcije Patrouille de France Mišel Žuari zabeležio je svojim fotoaparatom spektakularne prizore uvežbavanja formacije od osam aviona Alpha Jet iznad Aromašea (Arromanches-les-Bains) u kako fotografi i snimatelji to nazivaju "zlatnom satu" odnosno neposredno pred zalazak Sunca.

Fotografije su ispraćene nadahnutim tekstom koji prenosimo u celini:

U Patrouille de France krije se, među brojnim izazovima, potraga za utopijom koja ovu avanturu čini tako jedinstvenom. Svaki pilot se bori da se približi što bliže savršenstvu, ulažući svu svoju energiju u simetriju formacija, sinhronizaciju figura, fluidnost trajektorija, pravilnu upotrebu dimnih efekata.

Kada se neko od njih približi tom savršenstvu, jedva čeka da sleti i pronađe svoje kolege kako bi podelio taj euforičan osećaj. Ipak, ništa nije sigurno jer Francuska patrola živi u ritmu osam potpuno različitih entiteta, osam aviona koji, iako formiraju skladnu celinu, svaki ima svoju putanju i priča različitu priču o letu.

Pojam uspeha postaje relativan. Osećaj jednog postaje osećaj svih. Ali ponekad, i srećom vrlo retko da bi se sačuvala dragocenost trenutka, dogodi se da se violine usklade, da se osmesi poređaju. Dodajte tome zlatnu svetlost, vazduh sklon da istakne čistoću trajektorija, mesto sa odjekujućom istorijom, sve to pod okom fotografa koji posmatra Veliku Damu kao umetnik i dobijate recept za uspomenu za ceo život.

Patrouille de France je francuska vojna akro-grupa osnovana 1952. godine i je jedna od najstarijih i najpoznatijih vojnih akro-grupa na svetu, nastavljajući tradiciju akrobatskog letenja u Francuskoj od samihnjegovih početaka. Njihov zaštitni znak je formacija od osam aviona francusko-nemačke proizvodnje tipa Alpha Jet.

Patrouille de France smatra se i simbolom francuske avijacije i nacionalnog ponosa i neizostavni su učesnik mnogu državnih svečanosti ali i nacionalnih i internacionalnih sportskih događaja.

(Aero.rs)

 

Video: Prince Aviation instalirao Certus internet sistem u Cessna Citation 525

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>