• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pola milijarde dolara za električne letilice: Kompanija iz Emirata kupuje 100 vazdušnih taksija

Vreme čitanja: oko 1 min.

Glavni proizvod Archera je Midnight eVTOL - električni vazduhoplov sa dvanaest elektromotora koji može da preveze do četvoro ljudi

  • 0
Archer Aviation Midnight eVTOL Foto: archer.com/mediakit

Kompanije Archer Aviation i Air Chateau potpisale su memorandum o razumevanju u vezi buduće kupovine stotinu električnih letelica za vertikalno poletanje i sletanje (eVTOL). Kumulativna vrednost svih vazduhoplova iznosi čak 500 miliona dolara.

Na nedavno održanom sajmu vazduhoplovstva u Dubaiju (Dubai Airshow 2023) najveću pažnju su privukle avio-kompanije poput Emiratesa i flydubaija sa svojim narudžbinama vrednim desetine milijardi dolara. Onaj koji je ostao u senci većih aktera industrije svakako je proizvođač eVTOL letelica Archer Aviation koji je sa Air Chateau potpisao memorandum o razumevanju za nabavku letelica.

Kompanija Air Chateau koja se bavi helikopterskim prevozom u UAE je u četvrtak 16. novembra sa Archer Aviation dogovorila buduću kupovinu do 100 letelica tipa Midnight vrednih 500 miliona dolara. Dve strane će sada raditi na formalizaciji konačnih sporazuma koji pokrivaju planiranu kupovinu u narednim mesecima, navodi se na sajtu Archer Aviation.

Ugovor sa Air Chateau značajan je i zbog namere Archera da započne avio-taksi operacije u Abu Dabiju i Dubaiju 2026. godine. Iz Archer Aviation poručuju da nameravaju da nastave razgovore sa firmom iz Dubaija kako bi istražili mogućnosti infrastrukturnih investicija kojima bi bile podržane buduće operacije eVTOL vazduhoplova.

Archer Aviation je američka firma koja dizajnira i razvija električne letelice za vertikalno poletanje i sletanje za upotrebu urbanim sredinama. Glavni proizvod Archera je Midnight eVTOL - električni vazduhoplov sa dvanaest elektromotora koji može da preveze do četvoro ljudi.

Maksimalni, ali ne i optimalni domet Midnighta je 160 kilometara, a letelica može da postigne brzinu do 240 kilometara na čas.

(Aero.rs/AŠ)

Video: Dubai Airshow 2023: Kineske akrobacije na nebu u šarenilu boja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>