• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kao od majke rođen: Da li ste znali kako izgleda avion kad tek izađe iz fabrike?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Na avionu kad izađe iz fabrike preovladava zelena boja; u pitanju su premazi na bazi cink-hromata koji štite metalne komponente od korozije

  • 0
Falcon 900 Linkedin/Philippe Duchateau/Dassault

Kompanija Dassault Aviation objavila je na svojim kanalima komunikacije fotografiju poslovnog aviona Falcon 900LX naizgled neobično obojenog za luksuznu. Preciznije rečeno, ne obojenog, "kao od majke rođen" direktno iz fabrike!

Snimak je napravio probni pilot Dassault Aviation Filip Dušato a avion je poleteo sa fabričkog aerodroma u Bordou "ka zapadu", navodi se u objavi.

Na avionu, koji će najverovatnije uskoro krasiti neka elegantna šara na sjajno beloj površini koja ističe elegantne aerodinamičke linije, kad izađe iz fabrike preovladava zelena boja.

Razlog nije slučajan, u pitanju su premazi na bazi cink-hromata (ZnCrO4.. ko se seća hemije iz škole) koji štite metalne komponente od korozije. Kompozitni delovi su najčešće oker ili žute boje.

U vazduhoplovstvu se termin "zeleni avion" (green airplane) koristi za vazduhoplov koji je fabrički kompletiran i funkcionalan, ali nema opremljenu unutrašnjost, odnosno putničku kabinu i nije ofarban.

Dassault Falcon 900 je tromotorni korporativni mlazni avion nastao razvojem Falcon 50, aviona koji je dugo bio avion namenjen za prevoz najviših državnih funkcionera nekadašnje Jugoslavije i kasnije Srbije. Falcon 900 se proizvodi od 1987, a poboljšana varijanta 900EX od 1996.

Verzija 900LX, vizuelno prepoznatljiva po tzv. vingletima, odnosno nastavcima na krajevima krila, predstavljena je na salonu EBACE u Ženevi 2008. godine.

(Aero.rs)

Video: Najveći svetski sajam poslovne (biznis) avijacije EBACE u Ženevi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>