• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Luksuz za putnike, održivost za industriju: Evropski sajam poslovne avijacije EBACE 2024 u Ženevi

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jedna od svetskih premijera koja je izazvala veliko interesovanje na sajmu bila je i ugradnja satelitskog Iridium Certus 700 Interneta u poslovni avion Cessna CitationJet, zajednički projekat srpske kompanije Prince Avition, Collins Aerospace i QCM

  • 0

U Ženevi je juče završen trodnevni Evropski sajam poslovne avijacije (European Business Aviation Convention & Exhibition - EBACE). Kao i na prošlogodišnjem salonu biznis avijacije, jedna od glavnih tema bila je održivosti industrije.

Svetskia premijera koja je izazvala veliko interesovanje na sajmu bila je prvo javno prikazivanje ugradnje satelitskog Iridium Certus 700 Interneta u poslovni avion Cessna CitationJet, zajednički projekat srpske kompanije Prince Avition i giganta u oblasti avionike Collins Aerospace uz inženjersku podršku švajcarske projektantske firme QCM, o čemu je Aero.rs izveštavao prethodnih dana.

Učesnici sajma imali su priliku da predstave svoje proizvode i usluge od 28. do 30. maja kao u halama tako i na stajanci ženevskog aerodroma.

Na EBACE ove godine svoje proizvode izlaže nekoliko velikih proizvođača aviona. Na statičkom prikazu posetioci su mogli videti bizjetove Dassault Aviation, Airbus Corporate Jets, Embraer, Boeing Business Jets, Pilatus Aircraft, Textron Aviation i drugih giganata industrije.

Organizator navodi da je na statičkom delo sajma izloženo skoro 30 vazduhoplova.

Svoj izložbeni prostor na stajanci ima i Qatar Executive - ogranak Qatar Airwaysa specijalizovan za pružanje uslugu čarter letova poslovnim avionima. Katarska kompanija ove godine je izložila nedavno sertifikovani Gulfstream G700.

Sajam poslovne avijacije EBACE Foto: EBACE 2024

Dassault Aviation upriličio je EBACE izlaganjem svog najnovijeg poslovnog aviona Falcon 6X. Aero.rs imao je priliku da demo letu ove luksuzne letelice prilikom njene posete srpskoj prestonici.

Renomirani proizvođač koji nosi ime čuvenog Serža Dasoa, prikazao je još dva aviona iz Falcon porodice: 8X i 200oLXS.

Sajam poslovne avijacije EBACE Foto: EBACE 2024

Veliki poslovni avion ove godine prezentuje i Airbus. Model ACJ TwoTwenty, u osnovi putnički A220, bio je na tzv. statičkom prikazu EBACE.

Evropski konzorciju ponudio je klijentima i jedan helikopter - ACH175. Oznaka ACH je akronim od Airbus Corporate Helicopter, odnosno

Od velikih igrača tu je i Embraer. Brazilska fabrika ove godine prikazuje Praetor 600 i Phenom 300E bizjetove.

Uprkos velikom broju izlagača, ove godine sajam će proteći bez kompanija Gulfstream i Bombardier. Dva giganta industrije formalno ne učestvuju na sajmu, ali je Gulfstream avion ipak prikazan na štandu Qatar Executive.

EBACE 2024 Foto: EBACE 2024

U sajamskoj hali EBACE ove godine svoje proizvode i usluge izlaže desetine kompanija. Prisutni su kako proizvođači letelica tako i prevoznici koji nude usluge bizjet letova, fabrike avio-delova, državne institucije i drugi entiteti koji se bave poslovnom avijacijom.

Velika pažnja i ove godine se pridaje održivosti avio-industrije. Tokom trajanja sajma održano je nekoliko panela namenjenih temama poput smanjenja emisije štetnih gasova, postizanju ekoloških ciljeva i korišćenju "zelenih" energenata poput održivog avio goriva i vodonika.

EBACE 2024 Foto: EBACE 2024

Prezentacije će na EBACE održalo je i nekoliko kompanija koje se bave razvojem novih rešenja za vazdušni transport. Tu su VoltAero, Beyond Aero, Lilium, VAERIDION i drugi.

Kako je izgledalo na EBACE 2023 pre godinu dana, možete pročitati u reportaži na Telegraf.rs portalu.

(Aero.rs)

Video: Prince Aviation instalirao Certus sistem u Cessna Citation 525: Kristan Šuser, QCM Design

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>