• 20

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovako se nosi srpska zastava: Dan Policije iz vazduha

Vreme čitanja: oko 2 min.

Helikopteri MUP Srbije nosili su zastave veličine sedam sa pet metara na užetu dužem od 30 metara

  • 20

Centralna svečanost povodom obeležavanja Dana Ministarstva unutrašnjih poslova i Dana policije održana je danas u Nastavnom centru MUP Makiš u Beogradu u prisustvu najviših državinh zvaničnika uključujjući i predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića.

Helikopterska jedinica MUP Srbije, kao jedan od u javnosti veoma prepoznatljiv deo srpske policije uzeo je na svečanosti učešće sa čak sedam letilica.

Jedan H145M i jedan protivpožarni Kamov Ka-32 bili su izloženi na tehničko-taktičkom zboru za razgledanje posetiocima, očivano na oduševljenje onih najmlađih koji mnogi maštaju da jednog dana postanu piloti, možda baš policijskih letilica.

MUP Dan Policije HJ Helikopterska jedinica MUP Srbije

Kamuflažni Airbus Helicopters H145M i čini se svevremenski Agusta-Bell AB212 Huey pružali su podršku specijalnih policijskih jedinica u pokaznoj vežbi na zemlji - zvuci mitraljeza montiranog na vrata ovog legendarnog helikoptera sigurno su bar na trenutak trgli iz nemali broj nedeljnih posetilaca Savskoj jezera u vrelo nedeljno podne.

Defile jedinica policije ispred svečane bine ne bi bio potpun bez defilea iznad: Airbus Helicopter H215 Superpuma i dva H145M preletela su svečanost u formaciji noseći državnu zastavu Republike Srbije i dve zastave MUP Srbije, dimenzija 7x5  metara.

MUP Dan Policije HJ Helikopterska jedinica MUP Srbije

Poređenja radi, zastava je veća od dužina trupa helikoptera Airbus H145M koja iznosi 6,2 m dok je ceo helikopter dugačak nešto više od 13 metara. Dužina užeta (uslovno rečeno "jarbola") za zastavu i teg na njegovom kraju čine letenje u ovakvoj konfuguraciji specifičnim i profesionalno izazovnim.

Prethodnih dana letilice HJ MUP su uvežvbavale ovaj nalet o čemu je Aero.rs pisao u petak.

MUP Dan Policije HJ Helikopterska jedinica MUP Srbije

Ovo nije prvi put da se piloti, mehaničari i helikopteri HJ MUP Srbije nađu u ulozi "barjaktara": Do sada su viđeni sa velikim srpskim zastavama iznad Beograda i prilkom proslave Dana srpskog jedinsta, slobodne i nacionalne zastave, o čemu je tada Aero.rs pisao.

Dan MUP-a i policije Foto: MUP

Dan Ministarstva unutrašnjih poslova i Dan policije obeležava se u znak sećanja na 1862. godinu, kada je srpska Žandarmerija, na Duhove, odigrala presudnu ulogu u sukobima kod beogradske Čukur česme, kao i tokom turskog bombardovanja Beograda narednog dana.

(Aero.rs)

Video: Proslava 57 godina helikopterske jedinice MUP-a

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Obrad

    23. jun 2024. | 14:27

    Impresivna prezentacija snage i veštine naših policijskih jedinica! Ponosni smo na MUP Srbije i njihov doprinos sigurnosti naše zemlje.

  • Mila

    23. jun 2024. | 14:31

    Naša zastava je naš ponos,Srbija je nas ponos.

  • Iv

    23. jun 2024. | 14:30

    Svaka čast.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>