• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Helikopteri ponovo u akciji: Kamov i Super Puma gase požare oko Pirota, samo juče izbacili 134 tona vode

Vreme čitanja: oko 2 min.

Od subote jedan protivpožarni helikopter Kamov Ka-32 gasi požare u okolini Pirota a u nedelju mu se priključio i drugi helikopter Airbus H215 Super Puma

  • 0
MUP HJ POZARI Foto: MUP Srbije / Helikopterska jedinica

Samo nekoliko dana nakon završetka angažovanja u Grčkoj i Bosni i Hercegovini i svečanog dočeka u bazi Helikopterske jedinice na beogradskom Aerodromu Nikola Tesla, piloti i letači-mahaničari HJ ponovo su "poslati u vatru" - i metaforično i bukvalno.

Od subote jedan protivpožarni helikopter Kamov Ka-32 gasi požare u okolini Pirota a u nedelju mu se priključio i drugi helikopter Airbus H215 Super Puma.

MUP HJ POZARI Foto: MUP Srbije / Helikopterska jedinica

Čini se da je ovakav "task force" odnosno u srpskoj vojnoj terminologiji zadejstvovane snage, sačinjen od jednog Ka-32 i jedne Super Pume optimalna kombinacija i po pitanju protivpožarnog kapaciteta i raspoloživosti ljudstva - pažljiviji čitaoci setiće se da se HJ nedavno istovremeno nosila na više različitih lokacije upravo sa ovakvim kombinacijom helikoptera o čemu je Aero.rs tada pisao.

Ova dva helikoptera kombinovano mogu u optimalnim uslovima u jednom naletu izručiti skoro 10 tona vode na požar.

Za razliku od gašenja požara u Raškoj, gde je upotrebljivan Kamov Ka-32 sa montiranim rezervoarom SP-32 kapaciteta četiri tone vode, za požar u okolini Pirota HJ se odlučila da koristi helikopter sa vedrom.

MUP HJ Salinger Igor

Po fabričkoj specifikacij, Kamov Ka-32 može poneti do pet tona podvešenog tereta što ga, uz stabilnost kojoj značajno doprinosi konfiguracija sa dva koaksijalna rotora - bez reponog, čini veoma trazenim za specificne zadatke prevoza gabaritnog tereta na visinu pogotovu u ograničenom prostoru poput urbane sredine ili šumskim predelima.

Airbus H215 Super Puma može poneti 4.5 tona vode u vedru. Iako nije namenski protivpožarni helikopter, zahvaljujući pre svega svojim gabaritima i "sirovoj snazi" svoja dva motora Turbomeca Makila od po 1845 ks (1400 kW) je veoma respektabilan i u ovoj ulozi a simultano može i da prevozi trupe, odnosno u ovom slučaju vatrogasce. U Super pumu može se smestiti do 22 putnika, naravno u zavisnosti od količine opreme koju nose.

MUP HJ Salinger Igor

MUP je saopštio da je prvog dana angažovanja (u subotu) u reonu planine Vidlič, u okolini Pirota samo tokom jutarnjih časova Kamov imao 13 naleta u kojioma je izbačeno oko 50 tona vode.

"Pet članova posade sa helikopterom Kamov Ka-32, zajedno sa 29 vatrogasaca-spasilaca sa 9 vatrogasnih vozila i ATV vozila iz VSB Pirot, Kragujevac i Kruševac, angažovani su na gašenju požara površine oko 200 hektara", objavio je MUP Srbije

Sutradan, kada je angažovan i Airbus Helicopters H215 Super Puma, posade i helikopteri HJ MUP proveli su u vazduhu ukupno 16 sati i izbacili 134 tona vode, potvrđeno je za Aero.rs u Helikopterskoj jedinici.

Posebno ističu izvlačenje Super Pumom sedan vatrogasaca-spasilaca koji su se našli u okruženju vatrene stihije: Taj trenutak možete videti na gornjem snimku, oko 00:30 sekundi od početka.

Najveći požari su bili su juče u podnožju vrha Vidlič na Staroj Planini, u opštinama Dimitrovgrad i Pirot.

Požarišta je obišao i v.d. pomoćnika ministra i načelnika Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić koji kaže da je "situacija jako kompleksna, izuzetno nepristupačan teren" kao i da će se "pristupiti akciji desantiranja kako bi vatrogasci prišli požaru".

(Aero.rs)

Video: Požari u Nacionalnom parku Sutjeska: AW119 Koala Helikopterskog servisa Republike Srpske

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>