• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Potera na nebu Francuske: Rafale jurio krijumčare droge

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Uprkos upozorenjima kontrole letanja, pilot civilnog aviona je odbio da promeni putanju leta te je zbog potencijalne opasnosti, pogotovo u blizini nuklearne elektrane, u poteru poslat Rafal.

  • 0
avion RAF Shutterstock/VanderWolf Images

Francuski borbeni avion Rafale presreo je mali civilni avion iznad regiona Ardeš u južnom delu Francuske u subotu 24. juna, nateravši pilota letelice da izbaci više od deset paketa sa, kako se sumnja, drogom, rekli su za AFP izvori iz francuskih bezbednosnih službi.

Najmoderniji avion kojoim raspolaze francusko vazduhoplovstvo, Dassault Rafale poslat je u subotu da proveri manji avion jednosed iznad udaljenog regiona Ardeš nakon što je proleteo kroz tzv. restriktivan vazdušni prostor u blizini nuklearne elektrane Fesenhajm i - kako je ocenjeno - "sumnjivo se kretao". Uprkos upozorenjima kontrole letanja, pilot civilnog aviona je odbio da promeni putanju leta te je zbog potencijalne opasnosti, pogotovo u blizini nuklearne elektrane, u presretanje poslat dežurni Rafale.

Kako se pilot francuskog ratnog vazduhoplovstva približavao avionu, on je "svedočio veoma neuobičajenom ponašanju u kokpitu turističkog aviona", ocenivši ga kao "pravu uznemirenost", rekao je portparol vojske za AFP. "Tokom nekoliko minuta video je kako otvara vrata aviona i izbacuje pakete."

Pilot aviona, za koga će se kasnije ispostaviti da je državljanin Poljske, je nakon sletanja pretio da će ubiti jednog radnika na aerodromu te je potom pokušao da pobegne i sakrije se u obližnjim šumama, prenosi portal Aero Time . Svega nekoliko sati kasnije, pripadnici žandarmerije i specijalci GIGN-a su pronašli odbeglog pilota i lišili ga slobode.

Istražitelji su pronašli oko 15 paketa u kojima je, kako se procenjuje, bilo oko 30 kilograma belog praha koji je poslat na analizu.

Takođe je pronađeno više od 45.000 evra u kokpitu aviona i pilotskoj torbi.

Incident je usledio nakon otkrića više od dve tone kokaina na plažama severne Francuske u martu.

Prošle godine francuske vlasti su zaplenile rekordnih 156,7 tona droge, prema podacima ministarstva unutrašnjih poslova.

(Aero.rs/Telegraf Biznis/AŠ)

Video: Snimak kako ruski borbeni avion obara američki dron iznad Crnog mora

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>