• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nemačka kupuje još 20 Eurofightera: Potvrdio kancelar Olaf Šolc

Vreme čitanja: oko 2 min.

Uz već postojeću porudžbinu od 38 letelica koje treba da budu isporučene do 2030, Luftwaffe za dodatne vazduhoplove odvaja oko dve milijarde evra

  • 0

Nemačka će kupiti još 20 višenamenskih borbenih aviona Eurofighter Typhoon, potvrdio je na otvaranju Berlinskog sajma vazduhoplovstva ILA 2024 nemački kancelar Olaf Šolc.

Uz već naručenih 38 aviona, "ovaj potez usmeren je jačanju odbrambenog položaja zemlje", rekao je Šolc u sredu. Nemačka je povećala budžet svojih oružanih snaga (Bundeswehr) za nekoliko desetina milijardi evra zbog rata Rusije i Ukrajine.

Vrednost ove nabavke procenjuje se na oko dve milijarde evra, što će "pomoći proizvođaču aviona Airbus Defence da proizvodne linije neprekidno rade", rekao je nemački kancelar, navodi portal Defense News.

Šolc je najavio i "dodatne perspektive za budući izvoz aviona, koji se proizvodi u saradnji Nemačke sa Velikom Britanijom, Italijom i Španijom". Pojedini industrijski zvaničnici protumačili su ove reči kao najavu da je još jedna velika serija vazduhoplova u pripremi.

Osim Nemačke, Velike Britanije, Italije i Španije, Eurofighter se nalazi u naoružanju Austrije, Saudijske Arabije, Omana, Kuvajta i Katara. 

Pitanje izvoza modernih vazduhoplova i borbene tehnike u neke bliskoistočne zemlje sa gledano iz evropske perspekive upitnim poštovanjem ljudskih pravia povremeno dovodi do političkih sukoba i političkih nesuglasica između Nemačke i drugih evropskih zemalja.

Najnoviji stav Nemačke prema Saudijskoj Arabiji je da će bliskoistočnoj monarhiji biti dozvoljeno da kupuje dodatne vazduhoplove Eurofighter preko Velike Britanije kao prodavca.

Proizvođač, Eurofighter Jagdflugzeug GmbH (konzorcijum sastavljen od Airbus Defence and Space, BAe Systems i Leonarda) uveliko radi na seriji od 38 Eurofightera u tzv. Quadriga konfiguraciji koja uključuje poboljšanu avioniku, unapređene esisteme za elektronsko ratovanje i samozaštitu, integraciju novog naoružanja, poboljšane motore i produženi radni vek.

Ukupna vrednost vazduhoplova koji su planirani za isporuku nemačkom ratnom vazduhoplovstvu (Luftwaffe) 2030 godine je približno šest milijardi dolara.

U međuvremenu, Nemačka je uključena u projekat aviona sledeće generacije pod nazivom Future Combat Air System (FCAS) u saradnji sa Francuskom i Španijom, o čemu je Aero.rs pisao. Planirano je da "avion budućnosti" bude spreman 2040. godine, ali Defense News smatra da će se taj datum pomeriti.

Istovremeno, Nemačka i Francuska postepeno unapređuju svoje postojeće flote — Eurofighterima i Rafalima nove generacije, ali politički lideri kažu da "FCAS nema alternativu", zaključuje portal Defense News.

(Aero.rs)

Video: Red Flag 24

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>