• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Iljušin Il 80 Maxdome: Pet stvari koje treba da znate o ruskom avionu sudnjeg dana

Vreme čitanja: oko 3 min.

Još nije poznato da li su u napadu na bazu Čkalovski 12. avgusta ove godine Ukrajinci uspeli da oštete neki od četiri postojeća Iljušina

  • 0

Tokom Hladnog rata, dve globalne super-sile - Sjedinjene Američke Države s jedne i Savez Socijalističkih Sovjetskih Republika s druge strane razvile su ogromne zalihe nukleranog oružja.

I Vašington i Moskva spremale su se za scenario apokaliptičkog nuklearnog armagedona, kom je, osim projektila i neverovatne količine oružja za masovno uništavanje, trebalo dodati i vazdušne komandne centre, avione sposobne da prežive nuklearni rat.

Amerikanci su napravili flotu aviona Boeing E-4B Nightwatch (Noćni stražar), koji služe kao napredni komandni centri u slučaju nukleranog rata. Ovi vazduhoplovi trebalo bi do 2035. godine da budu zamenjeni, o čemu je naš portal već pisao.

Il 80 Maxdome Foto: Shutterstock

S druge strane, u Sovjetskom Savezu napravljena su četiri aviona Iljušin Il-80 Maxdome, koji se i danas koriste u ruskom vazduhoplovstvu. Ovaj avion, koji je ušao u naoružanje 1992. godine, namenjen je ne samo da bude komandni centar, već i da zaštiti život ruskog predsednika u slučaju nuklearnog obračuna super-sila, piše Simple Flying.

1. Za elitu Kremlja

Maksdom je leteći komandni punkt sa specijalnom komunikacionom opremom smeštenom u kupoli na trupu aviona. Navodno, ovaj avion je sposoban da odoli napadima elektromagnetnih impulsa. Iz ovih aviona, preživeli viši ešaloni ruske vlade mogli bi da nastave sa komandovanjem vojskom i, možda, da izvrše osvetničke napade.

2. Napravljen u vreme ekonomske stagnacije

Il-80 je razvijen na osnovu aviona Il-86 (NATO oznaka Kamber). To je širokotrupni mlazni avion za kratke i srednje relacije. Prvi put je razvijen 1970-ih godina i proizvedeno je preko 100 primeraka. Avion se smatra simptomatičnim za ekonomsku i tehnološku stagnaciju u SSSR-u tog doba (na primer, koristio je motore koji su bili tipični za kraj 1960-ih godina). Pokazao se neuspešnim na izvoznom tržištu, sa samo tri izvezena primerka.

3. Kriju ga od očiju javnosti 

Avion Il-80 se drži podalje od očiju javnosti. Međutim, prema izveštajima Evro Njuza, oni su trebali da budu prisutni na Paradi pobede u maju 2022. godine u Moskvi, ubrzo nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu. Maksdoum je bio planiran da preleti Crveni trg u pratnji dva aviona MiG-29 i bombardera Tu-96 "Medved" i Tu-160 "Beli labud". Prelet je otkazan (zbog loših vremenskih uslova), iako je avion viđen kako leti oko Moskve dan pre toga.

4. Biće zamenjen sa Il-96-400M

Iako su ruski avioni sudnjeg dana mnogo noviji od svojih američkih "kolega", očekuje se da će ih na kraju zameniti drugi leteći komandni punkt zasnovan na produženoj verziji aviona Iljušin Il-96-400M. Ovaj vazduhoplov je prvi put poleteo krajem 2023. godine. Međutim, u februaru 2024. godine, Ruavacija je izrazila sumnju u vezi sa ovim avionom, navodeći da je predviđeno da se do 2030. godine proizvede 12 komada, ali da ne postoje planovi za pravljenje komercijalnih verzija letelice, o čemu je Aero.rs izveštavao.

Il 80 Maxdome Foto: Shutterstock

5. Ne zna se koliko ih je u letnom stanju

Danas se ne može sa sigurnošću reći koliko je ovih vazduhoplova operativno. Naime, 12. avgusta 2024. godine, Ukrajina je saopštila da je napala rusku vazduhoplovnu bazu Čkalovski nedaleko od Moskve dronovima. Čkalovski je baza 8. specijalne vazduhoplovne divizije u čijem sastavu se nalaze Maksdomovi. Baza se takođe često koristi za VIP letove (sa avionima kao što su Il-96). Od 16. avgusta, nije jasno da li su neki Maksdoumovi bili prisutni u vazduhoplovnoj bazi u vreme napada i da li je bilo kakve štete.

(Aero.rs)

Video: Putin leteo u strateškom bombarderu Tu-160

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>