• 3

Vreme čitanja: oko 2 min.

Paket naoružanja za nove srpske avione još uvek pod velom tajne: Dobija li RViPVO skromnije naoružane Rafale?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sudeći prema pisanju svetskih medija, dvanaest Rafale naručenih od strane Srbije neće biti naoružani naprednim borbenim sredstvima.

  • 3
Dassault Rafale Dassault Aviation/A. Pecchi

Posetu francuskog predsednika Emanuela Makrona Srbiji krajem avgusta obeležilo je potpisivanje ugovora o kupovini novih Dassault Rafale aviona. Mada letelice neosporno predstavljaju tehnološki skok za srpsko ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovnu odbranu, postavlja se pitanje kakvim će naoružanjem biti opremljeni.

Sudeći prema pisanju svetskih medija, dvanaest Rafale naručenih od strane Srbije neće biti naoružani naprednim borbenim sredstvima.

Bez Meteora na srpskom nebu?

Bugarski vojni portal Bulgarian Military objavio je da srpskom RViPVO neće biti isporučene vazduh-vazduh rakete dugog dometa tipa Meteor. Pozivajući se na izvore iz Francuske, ovaj mediji navodi da će srpski Rafale imati umanjene mogućnosti za vazdušnu borbu i da im na raspolaganju neće biti najmodernije naoružanje.

MBDA Meteor raketa Foto: Shutterstock

Umesto Meteor dometa i do 200 kilometara, Dassault Rafale iz Batajnice treba da budu opremljeni MICA raketama srednjeg dometa.

Ukoliko se tvrdnje pokažu kao tačne, odnosno ako Srbija uz Rafale ne dobije i rakete Meteor već MICA, to će značiti da će postojeći lovci MiG-29 u naoružanju Vojske Srbije imati rakete većeg dometa, piše Balkanska bezbednosna mreža.

Srpski MiG-29SM raspolažu sa raketama R-27 ER1 dometa 120 kilometara kao i R-77 (RVV-AE) raketama koje mogu da gađaju mete udaljene 80 kilometara. Poređenja radi, domet MICA je, u zavisnosti od izvora, između 60 i 80 kilometara.

MiG-29 Salinger Igor/MC Odbrana

RViPVO će prelaskom na francusko naoružanje izgubiti sposobnost da obara letelice sa distanci većih od 100 kilometara, ne budu li Meteor deo paketa naoružanja.

Razlog protivljenja Pariza da proda napredno naoružanje nije teško shvatiti. Military Watch Magazine piše da će srpski Rafale biti isporučeni sa umanjenim borbenim sposobnostima kako ne bi predstavljali pretnju po susedne NATO članice.

Sličan "tretman" imao je i Egipat koji je prilikom kupovine Rafala takođe dobio skromniji paket naoružanja.

(Ne)moguće alternative

Mada ostaje da se vidi čime će to srpski Dassault avioni biti opremljeni, RViPVO prema pisanju nekih izvora razmatra “diversifikacijom izvora” naoružanja.

Kao jedna od mogućnosti pominje se da će Srbija zadržati i pokušati da integriše postojeće rakete vazduh-vazduh ruskog porekla R-27 ER1 i RVV-AE, ali i TV vođene rakete vazduh-zemlja H-29T (Kh-29T) i laserski vođene bombe KAB-500, prenela je Balkanska bezbednosna mreža pozivajući se na tekst Air & Cosmos.

Taj portal navodi da je potencijalni partner u poslu integracije ruskog naoružanja na nove Rafale izraelska kompanija Elbit Systems. Iako ova mogućnost deluje ostvarivo, stručna javnost podseća da je Srbija od Rusije nabavila relativno male količine tih raketa koje svakako neće zadovoljiti potrebe eskadrile od dvanaest Rafala.

Geopolitičke okolnosti trenutno nisu povoljne za ostvarivanje ovog projekta. Postavlja se pitanje dugoročnog održavanja ruskog naoružanja usled sankcija usmerenih protiv Ruske Federacije.

(Aero.rs)

Video: Proslava Dana policije: Helikopterska jedinica MUP Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hrvatić

    14. septembar 2024. | 11:52

    Na navedeno, srpski piloti prolaziti će dio obuke u Hrvatskoj, mislilo se Zadru, ali sada se piše da će Francuzi napraviti bazu u Puli za buduće kupce Rafala.

  • Раднаскела

    15. septembar 2024. | 20:39

    Све се надам да је овај посао само политичка фора...2.7 милијади за 12 авиона..сумануто. Са којим правом и по ком уставу председник државе одлучује о томе?

  • Nebojša

    14. septembar 2024. | 13:09

    Da se kupio Su-30 MKS ili J-10CSerbia, do uslovljavanja ne bi došlo....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>