Poslednja vest: Sleteo i deseti ATR 72 za Air Serbia, završena obnova regionalne flote

Vreme čitanja: oko 2 min.

Air Serbia je ovu letelicu nabavila kroz dugoročni lizing aranžman od kompanije Nordic Aviation Capital

Salinger Igor

Nacionalna avio-kompanija Srbije danas popodne (petak 14.6.) dobila je i poslednje najavljeno pojačanje u floti aviona ATR 72-600 namenjenih za regionalni saobraćaj: deseti vazduhoplov ovog tipa, registrovan YU-ASC, sleteo je na aerodrom Nikola Tesla oko 17:20, posle leta iz Tuluza koji je trajao nešto više od tri časa.

Deseti ATR-72 u Air Serbia je relativno mlad avion: Proizveden pre nešto više od osam godina a do sada je leteo za brazilski Azul i portugalski TAP.

Flightradar24.com

Kako je Aero.rs već pisao, Air Serbia je ovu letelicu (kao i prethodne dve), nabavila kroz dugoročni lizing aranžman od kompanije Nordic Aviation Capital, specijalizovane za iznajmljivanje aviona, čije je sedište u Dablinu, a predstavništva u Singapuru, Danskoj, Dubaiju i Torontu.

Salinger Igor
Salinger Igor

Nordic Aviation Capital ima ugovore sa više od 60 kompanija iz preko 40 zemalja širom sveta. Prethodni ATR 72-600 sa registracijom YU-ASE koji je nabavljen od ove kompanije stigao je na aerodrom Nikola Tesla u Beogradu pre dve nedelje.

Prvi avion Air Serbia tipa ATR 72-600, s registarskom oznakom YU-ALY sleteo je na beogradski aerodrom 27. januara 2022. godine, drugi, YU-ALW 14. maja 2022, a treći YU-ALX 14. jula 2022. godine. Četvrti ATR 72-600 YU-ALZ, floti Air Serbia pridružio se 1. decembra 2022. godine, dok su peta YU-ASA i šesta letelica istog tipa YU-ASB u flotu ušle 12. januara odnosno 23. juna 2023. godine. Sedmi ATR YU-ASD se pridružio regionalnoj floti Air Serbia 8. septembra 2023. godine, osmi YU-ASF 17. aprila 2024. godine, dok je deveti avion istog tipa na beogradski aerodrom sleteo 15. maja 2024. godine.

Salinger Igor
Salinger Igor

"Ranije korišćeni avioni tipa ATR 72-200 i ATR 72-500 postepeno su zamenjeni savremenijim letelicama tipa ATR 72-600. Uprkos komplikovanim tržišnim okolnostima, uspeli smo da nabavimo čak deset aviona istog tipa i tako unificiramo flotu. Sada je prosečna starost letelica u našoj regionalnoj floti 9 godina, što je čini najmlađom u širem regionu Zapadnog Balkana", izjavio je Jirži Marek, generalni direktor Air Serbia koji je i lično prisustvovao dolasku aviona YU-ASC.

Salinger Igor
Salinger Igor

Avioni tipa ATR 72-600 koji čine regionalnu flotu Air Serbia obavljaju letove na linijama srpske nacionalne avio-kompanije iz Beograda za Bolonju, Bari, Budimpeštu, Krakov, Ljubljanu, Prag, Sarajevo, Skoplje, Sofiju, Veneciju, Beč, Zagreb, Banjaluku, Bukurešt, Podgoricu, Tiranu, Niš, Tivat, Salcburg, Dubrovnik, Solun, Split, Rijeku, Varnu, Pulu, Zadar i Ohrid.

Avioni tog tipa koriste se i za realizaciju letova sa međunarodnih aerodroma u Nišu i Kraljevu. Air Serbia iz Kraljeva leti do Istanbula, Soluna i Tivta, a iz Niša do Beograda, Ljubljane i Atine, podseća Air Serbia.

(Aero.rs)