Pet razloga zbog kojih treba da nosite samo ručni prtljag na putovanje avionom

Vreme čitanja: oko 3 min.

Samo tokom 2022. godine na avionskim putovanjima širom sveta izgubljeno je neverovatnih 26 miliona komada putničkog prtljaga

Foto: Shutterstock

U redu, sezona godišnjih odmora je prošla, ako ste putovali avionom - znate kako vam je bilo, ali, ako želite da u predstojećoj sezoni praznika (da, mislimo na novogodišnje i božićne praznike - tri meseca očas proleti...) tokom leta uštedite novac - predlažemo vam da nosite - što manje prtljaga. Evo i zašto:

1) Neki avio-prevoznici najviše zarađuju na torbama

Postoje kompanije koje naplaćuju previše čak i za ručni prtljag. U svakom slučaju, kada putujete samo sa ručnim prtljagom, ne morate da brinete o odevnoj kombinaciji za svaku priliku, niti da strahujete da li vam je kofer (i poneka torba pride) pretežak.

Verujte - smanjićete stres, a vrlo verovatno i izbeći dodatne troškove za težinu prtljaga, koji kod nisko-tarifnih avio-kompanija često mogu biti skuplji od same avionske karte.

Osim toga, kad putujete sa malo stvari - ne morate da prijavite prtljag čime štedite na vremenu, a ne treba zaboraviti da vam ni taksisti ili autobuske kompanije s kojima ste putovali od mesta boravka do aerodroma - ne mogu naplatiti dodatne troškove.

2) Lakše će vam biti na  aerodromu

Foto: Shutterstock

Putovanje samo sa jednom (pri tom - lakom) torbom učiniće vaš boravak na aerodromu mnogo jednostavnijim:

  • Izbeći ćete redove za prijavu prtljaga
  • Brže ćete proći kroz sigurnosnu kontrolu
  • Lako ćete se kretati kroz gužvu na terminalu

Putovanje sa ručnim prtljagom omogućava da vam je sve što vam je potrebno uvek pri ruci, što opet omogućuje uštedu vremena, veću mobilnost i na kraju - lakše kretanje kroz aerodromsku gužvu.

3) Ako imate problem s letom - nemate s prtljagom

Foto: Shutterstock

Zamislite da vam avion kasni u poletanju? Da ste morali da sletite na neki drugi aerodrom? Da vam kasni avion na koji presedate?

A sad zamislite da ste poneli dva kofera koji su bili smešteni u kargo odeljku aviona pa ne možete da ih nađete? Nisu se pojavili na traci? Ili ste u gore opisanom haosu ostali - bez nekog od kofera? Zamislite da baš sad trčite da prijavite kako ste izgubili prtljag?

A sad, udahnite i zamislite sve one situacije o kašnjenju aviona i vas - samo sa ručnim prtljagom? Jednostavnije, zar ne? Možete da se presvučete zahvaljujući stvarima koje su kod vas; možete da se osvežite u aerodromskom toaletu; lakše vam je da odete i rezervišete novi let ili nađete prenoćište... Zato što ne tragate za svojim "kutijama sa stvarima".

Alberto Pezzali

4) Uvek znate gde su vam stvari

Jedna od najgorih stvari koje mogu da vam se dese na putovanju je - da izgubite prtljag. Još ako znate da je samo u 2022. godini tokom avionskih putovanja izgubljeno neverovatnih 26 miliona torbi...

Ako vam je ručni prtljag pri ruci, znate gde se nalazi i manja je verovatnoća da ćete postati deo statistike izgubljeno-(nikad) nađeno.

Foto: Tanjug/AP

5) Znaćete da ste svoj prtljag pažljivo nosili

Iako će vaš kofer ili velika torba možda stići do trake za prtljag, to ne znači da će torba, ili njen sadržaj, stići neoštećeni. Sistemi za prtljag na aerodromima su veoma pametni, ali to ne znači da neće oštetiti spoljašnost vašeg skupocenog kofera. Radnici koji rukovode prtljagom najčešće daju sve od sebe da sačuvaju stvari putnika, ali pošto stotine torbi prolazi kroz aerodrome na prikolicama ili se bacaju u prtljažnike aviona, oštećenja mogu da se dogode. Ako su vaše stvari krhke ili vredne, bolje je da ih zadržite kod sebe.

(Aero.rs)