COMAC menja ime svog aviona: ARJ21 postaje C909

Vreme čitanja: oko 1 min.

Uprkos promeni imena na trupu aviona, COMAC na svom sajtu još uvek označava regionalnu letelicu sa ARJ21

Foto: Shutterstock

Kineski proizvođač aviona COMAC je, prema svemu sudeći, uveo izmene u nomenklaturi palete svojih putničkih aviona. Regionalni avion ARJ21 menja ime u C909.

Kada se govori o kineskoj vazduhoplovnoj industriji, glavna tema je najčešće model C919 koji je prošle godine ušao u komercijalnu upotrebu. Proizvođač COMAC u svojoj ponudi ima i manji ARJ21 koji će prema pisanju specijalizovanog vazduhoplovnog portala ch-aviation biti preimenovan.

Avion COMAC ARJ21-700 registracije B-099A od nedavno ima novu promotivnu šemu bojenja na kojoj nema starih oznaka aviona. Umesto ARJ21, letelica serijskog broja MSN10156 na trupu i repu ima natpise C909. Avion je ofarban na aerodromu Šangaj Pudong (PVG) i u novembru treba da bude prikazan javnosti na Sajmu vazduhoplovstva u Džuhaju (Zhuhai Air Show).

Uprkos promeni imena na trupu aviona, COMAC na svom sajtu još uvek označava regionalnu letelicu sa ARJ21. Naziv C909 uklapa se u nomenklaturu COMAC jer njegov uskotrupni model nosi oznaku C919, a planirani novi širokotrupni avion C929.

Foto: Tanjug/AP

ARJ21 je dvomotorni putnički avion namenjen opsluživanju kratkih regionalnih ruta. Portal ch-aviation prenosi da je COMAC do sada proizveo 146 ARJ21-700 i da ovaj model koristi jedanaest domaćih i stranih avio-kompanija.

(Aero.rs)