Etihad Airways planira da udvostruči flotu do 2030. godine

Vreme čitanja: oko 1 min.

Direktor Etihad Airways-a, Antonoaldo Neves, izrazio nezadovoljstvo zbog kašnjenja u isporukama aviona od strane Airbusa i Boeinga, ističući da je glavni problem avio-kompanije nedostatak dostupnih aviona

Foto: Shutterstock

Etihad Airways je započeo pregovore sa Airbusom i Boeingom o kupovini novih širokotrupnih aviona, kako bi udvostručili svoju flotu do 2030. godine. Avio-kompanija razmatra nabavku modela Airbus A350 i Boeing 777X, čime želi da proširi kapacitete i osigura brži rast u narednim godinama.

Prema izveštaju Bloomberg-a, Etihad je u ranoj fazi pregovora sa oba proizvođača, ali se dogovor ne očekuje pre 2024. godine. Avio-kompanija nije sklona najavi narudžbina na industrijskim sajmovima poput Paris Air Show-a, već obično objavljuje ovakve planove na Dubai Airshow-u, gde je i ranije sklapala značajne ugovore.

Jedan od problema sa kojima se Etihad trenutno suočava jeste kašnjenje u isporukama aviona. Generalni direktor kompanije, Antonoaldo Neves, izrazio je nezadovoljstvo zbog sporih isporuka od strane Airbusa i Boeinga, što je usporilo rast flote. U međuvremenu, Etihad planira modernizaciju svojih postojećih 777-300ER aviona, koji su stari u proseku 13,6 godina. Obnova ovih aviona trebalo bi da počne 2026. godine.

Etihad Airways trenutno poseduje flotu od 102 aviona, a u planu je da do 2030. godine broj aviona bude dupliran. Pored novih narudžbina, avio-kompanija će investirati do 7 milijardi dolara u modernizaciju postojećih aviona i unapređenje kabinskog iskustva. U poslednjih nekoliko godina, Etihad je preuzeo samo sedam novih aviona, zbog čega je ova velika ekspanzija od ključnog značaja za budući razvoj kompanije.

(Aero.rs)

Teme