Indijska kompanija sa velikim ambicijama: Traže skoro milijardu dolara, žele bizjetove i eVTOL letilice

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kako bi finansirala buduće poslovanje, kompanija namerava da izađe na berzu 2027. ili 2028. godine. Prevoznik se nada finansiranju od 900 miliona dolara

Salinger Igor

Indijska kompanija JetSetGo namerava da nabavi nove bizjet avione i izađe na berzu. U sklopu inicijalne javne ponude (Initial Public Offering - IPO) prevoznik se nada finansiranju od skoro milijardu dolara.

Putovanja privatnim avionima postala su posebno atraktivna tokom pandemije korona virusa usled obustave saobraćaja komercijalnih avio-kompanija i zatvaranja granica.

Čini se da popularnost i potražnja za bizjet letovima ne jenjava ni nakon zdravstvene krize, a jedna od avio-kompanija koja želi da iskoristi rekordnu potražnju jeste JetSetGo.

Generalni direktorka i osnivač JetSetGo Kanika Tekrival izjavila je za The Hindu Business Line da je u planu modernizacija i proširenje flote aviona. Reč je o dvanaest novih aviona čije isporuke treba da krenu krajem 2025. godine.

Ove letelice će prema rečima direktorke moći da ostanu u vazduhu šest ili više sati. Kanika Tekrival je kaže da se čak 80% letova JetSetGo obavlja između domaćih indijskih aerodroma.

Nabavkom letelica većeg doleta, kompanija planira da poveća svoje prisustvo u drugim zemljama, a poseban fokus će prema rečima direktora biti na evropskom tržištu.

Foto: dassaultfalcon.com

Kako bi finansirala buduće poslovanje, kompanija namerava da izađe na berzu 2027. ili 2028. godine. Prevoznik se nada finansiranju od 900 miliona dolara u sklopu inicijalne javne ponude, piše ch-aviation.

JetSetGo je takođe zainteresovan za električne letelice za vertikalno poletanje i sletanje (Electric Vertical Take-Off and Landing - eVTOL).

Indijska firma je sa kompanijama Horizon Aircraft, Electra.aero i Overair postigla dogovor o nabavci 150 električnih i hibridnih vazduhoplova vrdnih 780 miliona dolara, preneo je The Hindu Business Line.

Dok JetSetGo sanja velike snove i planira modernizaciju flote, avio-kompanija trenutno može da računa na jedanaest letelica - deset aviona i jedan helikopter. Prevoznik leti sa tri Hawker Beechcraft 800XP, po jednim Beechcraft 900XP, Beechcraft 750, Cessna Citation CJ2, Legacy 600, Falcon 2000 Easy, Global 6000, Gulfstream G200 kao i jednim Augusta AW 109 helikopterom.

(Aero.rs)