Bugarska kasni sa infrastrukturom za F-16: Avioni stižu 2025, a baza još nije gotova

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako se radovima u 3. avio-bazi Graf Ignatiev za sada ne nazire kraj, osmišljavaju se i druga (privremena) rešenja u slučaju da Bugarska ne dobije sertifikat na vreme

Bugarsko ratno vazduhoplovstvo (Военновъздушни сили) uskoro treba da dobije nove Lockheed Martin F-16 avione. Mada se letelice trenutno sastavljaju u fabrici, ostaje upitno hoće li moći da budu isporučeni Bugarskoj usled nedostatka krucijalne infrastrukture.

Ministarstvo odbrane Bugarske je pod velikim pritiskom kako da pravovremeno završi radove na gradnji infrastrukture za prihvat F-16 aviona. Primopredaja prvih osam, od ukupno 16 naručenih letelica planirana je za 2025. godinu ali Bugarska još uvek nije spremna za njihov prijem.

Foto: Pixabay

Prethodne nedelje u 3. avio-bazi Graf Ingatiev bili su američki stručnjaci koji su zaduženi za procenu stanja radova. Ako se ne završi gradnja i uređenje prostora Amerikanci neće sertifikovati bazu i bugarska avijacija neće moći da preuzme avione, piše Balkanska bezbednosna mreža.

Bugarski vazduhoplovi trenutno se sastavljaju u pogonu Lockheed Martina u u Grinvilu u Južnoj Karolini i prvi F-16C/D Block 70 treba da poleti do kraja 2024. godine. Dolazak F-16 u Bugarsku očekuje se naredne godine, mada trenutno nije sigurno hoće i Военновъздушни сили uspeti da pripreme bazu za prijem letelica.

Gradnja hangara i drugih objekata bila je i predmet rasprave bugarskog Parlamenta početkom aprila. Bivši ministar odbrane Todor Tagarev rekao je da je investicioni proces pokrenut u vreme kada su nedostatajle potpune infomacije o posebnim zahtevima za infrastrukturu, prenosi Balkanska bezbednosna mreža.

Planovi za izgradnju su menjani, a problem za izvođače radova navodno je bila i inflacija. Todora Tagarev se ipak nada da će Graf Ingatiev do kraja 2024. godine biti sertifikovan od srane američkih partnera.

Foto: Pixabay

Kako se radovima u 3. avio-bazi za sada ne nazire kraj, osmišljavaju se i druga (privremena) rešenja u slučaju da Bugarska ne dobije sertifikat na vreme. Kao potencijalna lokacija privremenog smeštaja F-16 pominje se Slovačka koja je takođe u procesu modernizacije flote ratnog vazduhoplovstva sa F-16 Block 70.

Bugarsko nebo, kao i srpsko, trenutno čuvaju MiG-29 borbeni avioni sovjetskog/ruskog porekla. Bugarsko ratno vazduhoplovstvo će svoje  letelice zameniti sa 16 savremenijih i sofisticiranijih Lockheed Martin F-16 Block 70 koji iziskuju znatno bolju infrastrukturu.

(Aero.rs)