Srušio se EA-18G Growler američke mornarice, u toku potraga za pilotima

Vreme čitanja: oko 1 min.

Spasilački timovi pokušavaju da se probiju do mesta nesreće suočeni sa teškim terenom, smanjenom vidljivošću i oblačnošću

Avion za elektronsko ratovanje EA-18G Growler iz flote američke mornarice srušio se u utorak na severozapadu SAD. Olupina letelice je pronađena dok potraga za pilotima još uvek traje.

Nesreća se dogodila u utorak 15. oktobra tokom trenažnog leta iznad države Vašington u SAD. EA-18G Growler američke mornarice (U.S. Navy - USN) se usled još uvek neutvrđenih okolnosti srušio na planini Rejnir oko 15:20 po lokalnom vremenu, preneo je Navy Times.

Foto: Alireza Boeini / Alamy / Alamy / Profimedia

Potraga za avionom i dvočlanom posadom odmah je usledila, a USN je juče saopštila da je olupina letelice locirana. Spasilački timovi pokušavaju da se probiju do mesta nesreće ali se suočavaju sa teškim terenom, smanjenom vidljivošću i oblačnošću, piše Simple Flying.

Status dva člana posade EA-18G za sada nije poznat. Američka mornarica je u potrazi za avionom i pilotima koristila letelice P-3 Orion, P-8A Poseidon kao i helikopter MH-60S Sea Hawk.

Avion koji se srušio pripadao je 130. eskadrili za elektronska dejstva (VAQ-130) nazvanoj Zappers. Pripadnici ove jedinice do nedavno su bili angažovani u borbenim misijama na Bliskom istoku, dejstvujući protiv jemenskih Huta, o čemu je Aero.rs detaljnije pisao.

Letelica je bila stacionirana u pomorskoj vazduhoplovnoj bazi Whidbey Island.

Foto: dvidshub.net/William Lewis

EA-18G Growler je specijalna verzija Boeing F/A-18F Super Hornet namenjena elektronskom ratovanju. Sposoban je za ometanje neprijateljskih komunikacionih sistema, može da izvršava elektronsko izviđanje i pruža zaštitu za kopnene, vazdušne i pomorske snage.

Pored američke mornarice, ovaj tip aviona koristi i kraljevsko ratno vazduhoplovstvo Australije (Royal Australian Air Force - RAAF).

(Aero.rs)