Ratne igre Tajvana i Kine: Nosač aviona Liaoning prošao kroz Tajvanski moreuz

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tajvanski izvori navode da je nosač aviona bio izvan jugoistočne zone identifikacije protivvazdušne odbrane Tajvana tokom vežbi, zbog čega su rasporedili dodatne raketne snage po kopnu

Ministarstvo nacionalne odbrane Tajvana (MND) izjavilo je da je kineski nosač aviona Liaoning prešao Tajvanski moreuz u utorak, zbog čega je Tajvan rasporedio kopnene raketne sisteme kao odgovor. Nosač je plovio u pravcu severozapada, prolazeći kroz vode blizu ostrva Pratas, koja kontroliše Tajvan.

Kina smatra Tajvan delom svoje teritorije, pa je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova, Lin Jian, rekao novinarima: "Nema ničeg normalnijeg od toga da kineski nosači aviona operišu u svojim teritorijialnim vodama."

Kina tvrdi da je moreuz širok 110 milja između Kine i Tajvana njen teritorijalni prostor (dok Sjedinjene Američke Države tvrde da je to međunarodni morski put).

Istovremeno, agencija Reuters je izvestila da je tajvanski ministar odbrane Velington Ko u sredu izjavio da bi prava kineska blokada Tajvana predstavljala čin rata.

On je takođe istakao da bi to imalo velike posledice, s obzirom na to da jedna petina svetskog tereta prolazi kroz Tajvanski moreuz.

Kina je izvela "vežbe blokade" 14. oktobra: Tajvanski izvori navode da je nosač aviona bio izvan jugoistočne zone identifikacije protivvazdušne odbrane Tajvana tokom vežbi. Borbeni avioni Shenyang J-15 sa nosača su poleteli i ušli u istočni deo ADIZ-a Tajvana.

Kina trenutno ima tri nosača aviona. Prvi je Liaoning, izgrađen u Ukrajini tokom Sovjetskog Saveza, prvobitno postavljen 1985. godine kao nosač aviona klase Kuznjecov, Riga. Kasnije je prodat Kini u nezavršenom stanju nakon raspada Sovjetskog Saveza. Kinezi su ga završili i sada ga uglavnom koriste kao brod za obuku.

Printskrin: CCTV

Drugi nosač je Šandong. Kinezi su ga izgradili od samog početka, ali on je uglavnom kopija sovjetskog nosača klase Kuznjecov sa nekim kineskim modifikacijama. Treći nosač je Fudžian (na slici gore), o kom je naš portal više puta pisao. To je konvencionalno pokretani supernosač aviona i prvi kineski nosač koji je u potpunosti domaće dizajniran, predstavljajući veliki razvojni skok u odnosu na stari sovjetski dizajn. Trenutno prolazi kroz probne plovidbe.

Simulacije ratnih igara sugerišu da bi, u slučaju rata i ako bi SAD priskočile u pomoć Tajvanu, SAD i Tajvan prevagnuli. Kineska mornarica i vazduhoplovstvo bi pretrpeli teške gubitke i bili poraženi. Međutim, SAD bi takođe izgubile stotine aviona.

(Aero.rs)