Kako je propao projekat Valkira, ponos USAF

Vreme čitanja: oko 1 min.

Letelica se isticala karakterističnim oblikom sa dva kanara iza kokpita i velikim delta-krilom sa preklopnim spoljnim sekcijama za bolju stabilnost pri velikim brzinama

Foto: Wikipedia/Ogglodyte

Poslednji prototip strateškog bombardera XB-70 Valkyrie, osmišljen u vreme Hladnog rata i danas oduzima dah posetiocima Nacionalnog muzeja Ratnog vazduhoplovstva SAD u Dejtonu, država Ohajo.

Svojim dizajnom koji više podseća na letelice iz nekog naučno-fantastičnog filma nego na avion napravljen postojećom tehnologijom, predstavljao je ponos USAF: trebalo je da zameni B-52 Stratofortress, ali ga je administracija Džona F. Kenedija otkazala.

Razlog nije ležao samo u kobnom udesu tokom jednog probnog leta, nego i u razvoju sovjetskog PVO sistema S-75 Dvina i borbenog aviona MiG-25 Foxbat, koji su činili Valkiru izuzetno ranjivom.

Foto: Wikipedia/U.S. Air Force

Projekat je razvijen u saradnji između Boeinga i korporacije RAND, navodi National Interest: Valkiru je pokretalo šest turbomlaznih motora General Elecrtic YJ93, zahvaljujući kojima je razvijao brzinu od tri maha.

Letelica se isticala karakterističnim oblikom sa dva kanara iza kokpita i velikim delta-krilom (sa 65,6 % nagiba) sa preklopnim spoljnim sekcijama za bolju stabilnost pri velikim brzinama, uz dugačko telo sa horizontalnim stabilizatorom montiranim iza kabine posade.

Nažalost, u vreme dok je XB-70 bio još u povoju, Sovjetski savez uspeo je da razvije PVO sistem Dvina, koji je mogao da gađa ciljeve koji dostižu 3 maha, a iste karakteristike imao je i MiG-25.

Dodatni razlog za otkazivanje ovog projekta bio je novac: XB-70 bio je mnogo skuplji za proizvodnju od B-52, a da pri tom nije pružao mnogo bolje performanse u niskom letu.

Ratno vazduhoplovstvo je na kraju odustalo od pokušaja da prototip uđe u serijsku proizvodnju, i program je zvanično obustavljen 1961.

Iako je program XB-70 ukinut, NASA i USAF dobili su važne podatke o letu masivne letelice pri velikim brzinama i visinama, zbog čega Valkyrie zauzima posebno mesto u istoriji (ratnog) vazduhoplovstva.

(Aero.rs)