• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Slavni naučnik za one koji su ostavili srce na terenu: Kako je "Pupin" preleteo 9700 km sa srpskim košarkašima

Vreme čitanja: oko 2 min.

Posle pređenih više od 9700 km i skoro 14 sati leta, avion sa košarkašima je sleteo na Aerodrom Nikola Tesla. Imajući u vidu zdravstveno stanje Boriše Simanića "preduzete su sve neophodne mere koje se sprovode u sličnim situacijama"

  • 0
KSS, košarkaši Srbije Foto: KSS

Košarkaška reprezentacija Srbije doputovala je posle lavovske borbe u finalu i osvajanja srebrne medalje na Svetskom prvenstvu kasno sinoć iz Manile, specijalnim čarter letom Air Serbia, koji ste mogli da pratite uživo na portalu Aero.rs do samog sletanja na beogradski aerodrom.

U skladu sa svojim statusom nacionalne aviokompanije (engl. flag carrier, onaj koji nosi zastavu), Air Serbia je organizovala poseban čarter let i to jednim od dva interkontinentala širokotrupna aviona iz svoje flote tipa Airbus A330-200.

Air Serbia A330 Patrick Dariagan @lodimaster.pat

Avion sa kojim su doleteli srpski košarkaši nazvan je po slavnom naučniku Mihajlu Pupinu, i nosi njegov stilizovani portret na ogromnom repu letilice, tačnije vertikalnom stabilizatoru.

Prvo sletanje srpskog aviona u Manilu izazvalo je zanimanje tamošnjih ljubitelja avijacije koju su na sletanju u Manilu napravili spetkakularne fotografije A330 iznad filipinske prestonice.

Kako Manila izgleda iz aviona, pogledajte u videu sa sletanja:

Za povratni let JU11/ASL0011 koji je trajao 13 sati i 45 minuta bilo je potrebno da posada stigne u Manilu nekoliko dana ranije zbog propisa koje predviđaju određeno obavezno minimalno vreme odmora pre leta.

Sasvim očekivano, oni su to vreme osim za odmor iskoristili i da bodre reprezentaciju Srbije sa tribina u finalu.

Posle pređenih više od 9700 km, avion sa košarkašima je sleteo na Aerodrom Nikola Tesla u 22:14 gde ga je i vozilo, koje sprovodi avione od piste do zgrade aerodroma (tzv. follow me) dočekalo sa srpskom zastavom u znak čestitke i priznanja za postignuti rezultat i srčanost koji su ovi momci pokazali na parketu u Manili.

Air Serbia je potvrdila za Aero.rs da su za realizaciju leta bile potrebne dve letačke posade, kao i da su imajući u vidu zdravstveno stanje Boriše Simanića "preduzete sve neophodne mere koje se sprovode u sličnim situacijama".

Avionom su u povratku upravljali kapetani Aleksanar Jovanović, Dušan Milatović i prvi oficir Nemanja Janjatovic .

Da ovim, ipak, posebnim putnicima bude u avionu što prijatnije brinula je kabinska posada predvođena perserkama (cabin senior u sistematizaciji Air Serbia) Ivanom Mirković Babić i Aleksandrom Davidović.

O atmosferi na letu najbolje govore fotografije i video snimci - pored obavezne torte, košarkaši su na poklon dobili i veliki model aviona kojim su leteli, i naravno mnogo osmeha i čestitki.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Air Serbia (@airserbia)

Airbus A330  je već sutradan (12. septembar) vraćen na redovne linije i odleteo je za Njujork (JFK) na letu JU500.

Kako bi se redovan saobraćaj nesmetano odvijao, Air Serbia je u kratkom periodu, dok je Mihailo Pupin imao "nacionalni zadatak", na svojim linijama koristiti kao i već nekoliko puta, Airbus A330-300 kompanije Wamos Air.

(Aero.rs)

Video: St Martin - Princess Juliana Airport: Prelepa Marija "hvata" avione

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>