• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pijani i drogirani, psuju, udaraju pilote, grizu stjuardese: Broj ovakvih putnika u avionima i dalje prevelik

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najnoviji dostupni podaci IATA ukazuju da je većina incidenata sa putnicima na letovima uključivala nepoštovanje, verbalno zlostavljanje i intoksikaciju

  • 0
ERJ 190 Salinger Igor

Broj putnika koji ne poštuju pravila na letovima u Sjedinjenim Američkim Državama opao je u odnosu na nagli porast zabeleženih incidenata u avio-saobraćaju za vreme pandemije koronavirusa virusa, ali je i dalje ostao na višem nivou od onog na kom je bio 2019. godine, pokazuju podaci Međunarodnog udruženja vazdušnog saobraćaja (International Air Transport Association - IATA) i Federalne vazduhoplovstvne administracije (Federal Aviation Administration - FAA).

Najnoviji dostupni podaci IATA, iz 2022. godine, ukazuju da je većina incidenata sa putnicima na letovima uključivala nepoštovanje, verbalno zlostavljanje i intoksikaciju, prenosi CNN.

Prema podacima IATA pre pandemije virusa Kovid-19 došlo je do porasta neposlušnih putnika u avionima, zbog čega je agencija Evropske unije za bezbednost u vazduhoplovstvu (European Union Aviation Safety Agency - EASA) pokrenula akciju #notomyflight 2019. godine, sa ciljem da poveća svest putnika.

Tadašnji podaci pokazivali su da svaka tri sata bezbednost leta unutar EU ugrožavaju putnici koji pokazuju neposlušno ili ometajuće ponašanje.

Najmanje "70% ovih incidenata uključuje neki oblik agresije. Jednom mesečno situacija eskalira do te mere da primorava avion da izvrši prinudno sletanje", navela je EASA. Među kompanijama koje su podržale ovu kampanju nalaze se i Air Serbia, Belgrade Airport, Wizz Air i mnoge druge

Avion, putovanja, sedišta u avionu Shutterstock
U Sjedinjenim Američkim državama broj incidenata na letovima početkom 2021. godine, prema podacima FAA dostigao je rekordne nivoe, uz mnoge svađe zasnovane na tada propisanom pravilu o obaveznom nošenju maski.

Iako su putnici koji ne poštuju pravila u manjini, njihovo ponašanje može da ima veliki uticaj na ostale putnike i da "ugroze let, druge putnike i posadu", navodi se u izveštaju IATA iz 2023. godine, pod nazivom Bezbednije i prijatnije putovanje avionom za sve.

Samo od početka ove godine, Aero.rs je pisao o putniku koji je pokušao u letu da otvori vrata aviona, tinejdžeru koji je navodno u šali poslao poruku o navodnoj bombi zbog koje je avion presretnut od strane lovačkih aviona i prizemljen, putniku u Japanu koji je ugrizao stjuardesu, otvaranju vrata aviona i ispadanju iz aviona na aerodromu od strane putnika kao i putniku koji je napao pilota u Indiji.

(Aero.rs)

Video: Akcija gašenja požara u Bloku 70

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>