• 4

Vreme čitanja: oko 4 min.

Ko od koga iznajmljuje avione: Na letovima Air Serbia i Air Montenegro sve više stranih posada i letilica

Vreme čitanja: oko 4 min.

Svet je odavno postao globalno selo i ne treba da čudi ako na letu srpske ili crnogorske avio-kompanije putnik uz ljubazan osmeh dobije čuveno pitanje "kafa čaj ili sok?" na bugarskom, hrvatskom ili engleskom jeziku

  • 4
ACMI lerase Air Serbia Salinger Igor

Problemi u lancu snadbevanja i velika potražnja za putničkim letovima primorali su avio-kompanije širom sveta, pa i sa prostora nekadašnje jugoslovenske federacije da povećaju flotu aviona najmom letelica stranih prevoznika. Dok Air Serbia prednjači u ovoj praksi, nacionalne avio-kompanije Crne Gore i Hrvatske takođe se oslanjaju na wet-lease kapacitete.

Prevoznik iz Beograda trenutno koristi nekoliko aviona u takozvanom wet-lease aranžmanu. Reč je o najmu letelica, najčešće - relativno - kratkoročnog karaktera, čiji vlasnik takođe obezbeđuje posade, osiguranje i stara se o održavanju aviona.

Međukompanijska saradnja po ovom modelu poznata je i pod nazivom ACMI lease (Aircraft, Crew, Maintenance and Insurance). Za putnike u praksi to znači da će leteti najverovatnije avionima koji možda imaju nešto različit "proizvod" od onog koji nudi avio-kompanija od koje su kupili kartu: avioni su po pravilu nebrendirani, beli, ili u bojama avio-kompanije koja pruža uslugu.

ACMI lerase Air Serbia Salinger Igor

Ponekad su samo delimično ofarbani sa natpisom kompanije za koju lete - iz razumljivih ekonomskih razloga - farbanje aviona em nije nimalo jeftino em za to vreme avion nije u saobraćaju i "gubi novac" tako da za kraća iznajmljivanja se ne isplati.

Veoma je moguće i da članovi kabinske posade ne govore domaći jezik. Istini za volju, avio-kompanije se trude da to premoste bilo biranjem svojih posada tako da bar jedan član govori jezik koji je službeni u državi u koju se iznajmljuje avion ili angažovanjem mešovotih posada.

Bugarskoj avio-kompaniji koja iznajmljuje avion u Srbiju sigurno ne predstavlja problem da nađe stjuarde i stjuardese koji govore ili bar razibarju srpski jezik - što ne možemo sa sigurnošću tvrditi za na primer litvanski GetJet.

ACMI lerase Air Serbia Salinger Igor

Air Serbia (JU) od trenutno koristi ukupno dva Embraer E190 aviona (LZ-VAR i LZ-PLO) kompanije Bulgaria Air, o čemu je Aero.rs pisao.

Podsetimo, prvi mokroiznajmljen bugarski E190, LZ-PLO saobraća na letovima srpske nacionalne avio-kompanije od sredine aprila.

Zanimljivo je da je Bulgaria Air birala registracije svojih Embraer aviona po imenima bugarskim gradivima, pa pored LZ-PLO (Plovdiv) i LZ-VAR (Varna) i floti poseduju i avione nazvane po Sofiji (LZ-SOF) i Burgasu (LZ-BUR).

ACMI lerase Air Serbia Salinger Igor

Drugi E190 LZ-VAR doleteo je u Beograd 9. juna a već sutradan obavio prvi let za istanbula pod oznakom JU422.

Zanimljivo je da se jedan dan - 16. juna - vratio u Sofiju i odande obavio nekoliko letova za matičnu avio-kompaniju, da bi nastavio već 17. juna da saobraća na letovima Air Serbia.

Putnike srpske nacionalne avio kompanije prevoze i četiri aviona litvanskog GetJet Airlines, o čemu je Aero.rs nedavno pisao. Reč je o Airbus A320 avionima registracija LY-CAP i LY-WIZ i dva Boeing 737-800 registracija LY-UNO i LY-DUE. Istovremeno, matičnoj kompaniji vraćena su dva A320 (LY-GYM i LY-MAL)

GetJet Boeing 737 Salinger Igor

Poslednji zabeležen komercijalni let za Air Serbia sa LY-GYM obavljen je 26. maja od Valensije (VLC) do Beograda (BEG), a Getjet Airbus je 28. maja vraćen u Viljnus (VNO), pokazuju podaci servisa za praćenje letova Flightradar24.

LY-MAL poslednji put je leteo za Air Serbia 27. maja od Pariza (CDG) do srpske prestonice. Ovaj Airbus A320 prebačen je u Kluž Napoku (CLJ) dan kasnije nakon čega nastavlja da obavlja letove u mreži Wizz Air Malta (W4).

ACMI lerase Air Serbia Salinger Igor

A320 vazduhoplove zamenila dva Getjet Airlines Boeing 737-800. Prvi let LY-UNO u mreži Air Serbia obavljen je 28. maja na letu za Pariz (CDG) dok je LY-DUE počeo da prevozi putnike srpske avio-kompanije 29. maja - takođe ka prestonici Francuske.

U najmu je i Airbus A320 bugarskog Fly2Sky oznake LZ-FSB (MSN 03055) koji letki za Air Serbia od početka maja.

Prema pisanju portala Zamaaero, Air Montenegro (4O) trenutno koristi jedan Airbus A320 iznajmljen od Trade Air kao i Embraer E190 uzet u wet-lease najam od ukrajinskog Windrose Airlines. Crnogorski prevoznik u svojoj floti ima dva E195, registracija 4O-AOA i 4O-AOB koji se nalaze u njegovom vlasništvu, pokazuju podaci Planespotters.

ACMI lerase Air Serbia Salinger Igor

Trade Air leti za Air Montenegro avionom A320 9A-BTI dok Windrose Airlines obezbeđuje dodatne kapacitete sa E190 UR-EMA. Crnogorska avio-kompanija je prošle godina imala u najmu i A320 litvanskog Heston Airlines (LY-FJI) koji je vraćen na kraju letnje sezone. Ovaj avion bio je - za razliku od svih navedenih u ovom tekstu - u celosti ofarban i boje korisnika, odnosno Air Montenegro

Croatia Airlines (OU) se ove letnje sezone takođe oslanja na wet-lease kapacitete. Avio-kompanija sa sedištem u Zagrebu trenutno leti sa Airbusom A320 firme Trade Air, Airbusom A319 iz flote Fly41 Airways kao i sa jednim Boeing 737-800 Albastar, preneo je Ex-Yu Aviation News.

Trade Air Airbus A320 Salinger Igor

Sudeći prema podacima sservisa za praćenje letova FlightRadar24, Croatia Airlines leti sa Trade Air Airbus A320 registracije 9A-BTH. Airbus A319 firme Fly Air41 oznake 9A-ZAG od kraja aprila leti  pod kodom OU dodeljenom Croatia Airlines što potvrđuje da je upravo ovaj avion korišćen u mreži hrvatske nacionalne avio-kompanije.

Hrvatski prevoznik je nedavno zaključio i ugovor o najmu dodatnog A320 (9H-MMO) od Malta MedAir koji je počeo da prevozi putnike Croatia Airlines od utorka 11. juna.

(Aero.rs)

Video: Prince Aviation instalirao Certus internet sistem u Cessna Citation 525

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milica

    1. jul 2024. | 10:12

    Da, da jedan od tih "iznajmljenih" je nedavno krenuo svojevoljno sa pogrešne piste i udario u svetlosne signale na aerodromu. Sa punim i oštećenim avionom je poleteo i kružio celi sat, valjda da potroši gorivo. Onda je taj "iskusni" pilot sleteo i parkirao avion tik uz aerodromsku zgradu! Mozak, nema tu šta! Da je avion kojim slučajem buknuo u plamen - šta mislite koliko žrtava bi imali! Ja sam slučajno, pretraživača Google da vidim koje su to aerolinije "klas" i ne znam šta još, jer sam trebala da letim iz Ciriha sa njima. Cena je bila ista kao i Swiss Air pa sam pažljivo birala let da ne bude "Air Serbia" !! Pohlepa.....

  • angie

    1. jul 2024. | 12:31

    Nikome nije bitno da li su avioni bez ili sa nazivom brenda i ofarbani ili čisto beli i ko je u posadi. Putnicima su bitni charter letovi za grupe i jeftine avio karte.

  • Whisperer

    1. jul 2024. | 19:35

    Sve u svemu, od silne profitabilnosti, jos se nikome ne isplati da kupi vazduhoplov u svoje vlasnistvo.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>