• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Vazduhoplovnoj akademiji za 100 godina: Kadetski program za Air Serbia, A320 simulator i tri nova aviona

Vreme čitanja: oko 4 min.

Na otvaranju aeromitinga u Vršcu povodom veka školovanja vazduhoplovnog kadra u Srbiji mogli smo čuti najave i obećanja kako će školovanje izgledati u drugom veku svoje istorije

  • 0
Vrsac Airshow 2024 proba subota Salinger Igor

Vazduhoplovna akademija proslavila je 100 godina školovanja srpskog civilnog i vojnog vazduhoplovnog kadra: U subotu je u Jugoslovenskom dramskom pozorištu izvedena predstava "Život je let – vek sna o letenju" koju je režirao Gorčin Stojanović, a u nedelju je priređen aeromiting u Vršcu, u Nacionalnom vazduhoplovnom trening centru VA.

Bila je to prilika ne samo da se slavi i oda počast istoriji, već i da se daju neka obećanja za budućnost školovanja vazduhoplovnog osoblja: Pre početka samog aeromitinga, koji je i po broju učesnika i po poseti najveći takav događaj ove godine u Srbiji, prisutnima su se obratili ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, Gabrijela Grujić, v.d. direktora Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija, Dragana Mitrović, gradonačelnica Vršca, Goran Cvijović, direktor Vazduhoplovne akademije i Jirži Marek, generalni direktor Air Serbia.

Vrsac Airshow 2024 proba subota Salinger Igor

Verovatno najznačajnija vest - pogotovu za sve one momke i devojke koji sanjaju o poslu pilota - došla je na samom otvaranju aeromitinga: Objavljeno je potpisivanje ugovora između Air Serbia i Vazduhoplovne akademije o školovanju 10 pilota za potrebe srpske nacionalne avio-kompanije. U pitanju je pilotski kadetski program, koji predviđa školovanje 10 kandidata tokom školske 2024/25. godine za potrebe srpske nacionalne avio-kompanije.

"Taj ugovor, koji predviđa školovanje deset kandidata tokom školske 2024/25 godine na Vazduhoplovnoj akademiji za potrebe Air Serbia, daje nam priliku da pokrenemo novi kadetski program naše kompanije i tako potencijalno angažujemo perspektivne mlade pilotkinje i pilote odmah po završetku školovanja," izjavio je generalni direktor Air Serbia Jirži Marek.

Aeromiting Vrsac Foto: Vazduhoplovna akademija / Dušan Atlagić

Oni malo stariji sećaju se da je pilotska škola u Vršcu, kasnije pilotska akademija, od 1972. godine bila u sastavu nacionalne avio-kompanije Jugoslovenski Aerotransport (JAT) i da su u njoj školovane - upravo kroz ono što se danas naziva kadetski program - generacije pilota JAT-a.

Odgovarajući na pitanje novinara Aero.rs, Jirži Marek je rekao da se “za sada” radi o obuci pilota za tip/familiju aviona Airbus A320: “Očekujemo dolazak simulatora za A320 u Beograd i očigledno je odgovor na to pitanje - u ovom trenutku - za taj tip aviona”.

Pilot Salinger Igor

O planovima za budućnost školovanja vazduhoplovnog osoblja - koje je, ne računajući naravno privatne obrazovne institucije i Vojsku Srbije, uglavnom centralizovano u Vazduhoplovnoj akademiji, govorila je direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija Gabrijela Grujić, koja je objavila početak radova na rekonstrukciji i dogradnji objekata akademije.

Ona je istakla da će u infrastrukturu i sredstva akademije biti investirano oko 48 miliona evra, istakavši da je jedna od najvećih investicija upravo simulator letenja za Airbus A320, o čemu je Aero.rs ranije pisao. Isporuka simulatora se očekuje “najkasnije u martu naredne godine”.

Aeromiting Vrsac Foto: Vazduhoplovna akademija / Dušan Atlagić

Samo u opremu akademije Vlada Srbije namerava da uloži 20 miliona evra, a reč je o kupovini gore pomenutog simulatora kao i nabavci dva dvomotorna i jednog jednomotornog aviona. Nimalo slučajno, na aeromitingu koji je usledio predstavili su u svom sjaju (bukvalno!) upravo dvomotorni Diamond Da-42NG i jednomotorni DA-50, u koje proizvođač iz Austrije polaže nade da će biti izbor Vazduhoplovne akademije.

Prema rečima Grujić, u narednom periodu rekonstruisaće se i dograditi objekti za smeštaj studenata, restoran, energetski blok, upravna zgrada, sportska hala, poletno-sletna staza, a izgradiće se i novi helidrom.

Aeromiting Vrsac Salinger Igor

Na pitanje Aero.rs da li se planira nabavka simulatora za još neki tip aviona, direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje nije konkretno odgovorila ali je potvrdila da će podržati sa obukom sve što poseduje flota Air Serbia i da će se dalje ulagati u nabavku najsavremenijih simulatora. “Razmišljamo o tome i da podržimo Helikoptersku jedinicu MUP Srbije. Jako je bitno da obezbedimo simulator za obuku na helikopteru H145 i mislim da smo na dobrom putu da tu realizujemo”, dodala je Grujić.

Podršku planovima Vazduhoplovne akademije obećala je i gradonačelnica - uostalom, letenje i školovanje pilota jedan su od prepoznatljivih simbola ovog banatskog grada. “Mi ćemo, kao lokalna samouprava, sprovesti sve neophodne procedure kako bi radovi tekli što efikasnije, a pružićemo i svu potrebnu logistiku za uspešnu realizaciju ovog projekta”, kaže Dragana Mitrović, gradonačelnica Vršca.

Aeromiting Vrsac Salinger Igor

Podsećajući da je 22. septembra 1924. godine “u zgradi na Dorćolu, počela da se piše istorija srpske prosvete, industrije i srpskog vazduhoplovstva”, direktor Vazduhoplovne akademije dr Goran Cvijović uveren je da ova obrazovna institucija danas “predstavlja najveći evropski potencijal za obuku pilota aviona i pilota helikoptera, avio-inženjera, kontrolora letenja, avio-mehaničara i drugih vazduhoplovnih specijalista”.

Posle ovog formalnog dela, podsećanja na istoriju i obećanja za budućnost, usledilo je ono zbog čega je oko - prema procenama - 15.000 ljudi došlo na vršački aerodrom: Aeromiting uz učešće pedesetak vazduhoplova iz gotovo svih kategorija u letačkom i izložbenom delu programa.

Vrsac Airshow 2024 proba subota Salinger Igor
Vrsac Airshow 2024 proba subota Salinger Igor

Prikazani su od najmanjih i najlakših ultralakih aviona, sportskih aviona za obuku, helikoptera, akrobatskog aviona “na steroidima” Extra 330 u rukama maestralne šampionke akrobatskog letenja Melani Astle, oldtajmer ali svevremenski atraktivnog mlaznog Galeba G-2 do - kolege iz medija obožavaju epitet “moćnih” - višenamenskih borbenih aviona Vojske Srbije MiG-29.

Vrsac Airshow 2024 proba subota Salinger Igor
Vrsac Airshow 2024 proba subota Salinger Igor
Vrsac Airshow 2024 proba subota Salinger Igor

Aeromiting je završen elegantnim preletom A319 Air Serbia kojim će u ne tako dalekoj budućnosti leteti verovatno neki i današnji i budući studenti Vazduhoplovne akademije, pišući tek otvorene stranice istorije drugog veka postojanja ove obrazovne institucije.

Vrsac aeromiting Foto: Vazduhoplovna akademija / Dimitrije Ostojic

(Aero.rs)

Video: Srpski leteći vatrogasci: Više od dva miliona litara vode izbacili na požare za manje od mesec i po

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>