• 4

Vreme čitanja: oko 3 min.

Italijani pratili letove aviona za elektronsko izviđanje Artemis: Šta se to dešava nad centralnim Balkanom?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Itamilradar navodi da je izvedeno ukupno osam letova iznad BiH i zapadne Rumunije u blizini granice sa Srbijom

  • 4
Avion Bombardier 650 Artemis Foto: Wikimedia/United States Army

Italijanski Itamiladar, sajt specijalizovan za praćenje kratanja vojnih vazduhoplova - pogotovu onih obaveštajno interesantnih poput AWACS platformi, aviona-cisterna, daljinski upravljanih letilica dugog dometa (MALE - Medium Altitude Long Endurance), raznih platformi za izviđanje i elektronsko ratovanje objavio je u utorak 27. februara mapu na kojoj je trasirao kratanje izviđačkog avona Artemis oko teritorije Srbije uz naslov: "Šta se to događa na centralnom Balkanu?"

U pitanju je specijalna varijanta poslovnog malznjaka Bombardier Challenger 650, prema dostupnim podacima, jedan od dva primerka u takvoj konfiguraciji. Pre nekoliko dana, ovaj avion je primećen u letu nad istočnom Bosnom i Hercegovinom o čemu je Aero.rs pisao

ItaRadar navodi da je je "izvedeno je ukupno osam letova (1., 13., 22. januara i 1., 10., 18., 23., 27. februara) iznad BiH  i zapadne Rumunije u blizini granice sa Srbijom".

Italijanski sajt navodi kako su u pitanju tzv. SIGINT letovi (SIGnals INTelligence), koji uključuju prikupljanje informacija presretanjem i analizom signala, bilo da se razmenjuju između ljudi - kao što su napr radio komunikacije - ili između uređaja tzv. ELINT  (ELectronic INTelligence), ili kombinaciju oba izvora.

SIGINT operacije često uključuju alate za kriptoanalizu, navodi Itamiladar i napominje da je upravo Bombardier Artemis, kojim upravlja američka privatna kompanija Leidos, opremljen senzorima za obavljanje ovih zadataka.

Artemis je, kako je Aero.rs već pisao, bio angažovanu u misijama u vezi sa ratom u Ukrajini - skoro svakodnevno, ali i  ili situacijom u Libiji, "ali nikada ranije nije viđen tako aktivno uključenu u obradu podataka u srcu Evrope‚" navodi italijanski veb sajt.

Dodaje se i da "situacija u Bosni izgleda naizgled mirna, ali u stvarnosti su tenzije brojne, kao i tenzije između Srbije i Kosova" uz ocenu da su ove misije su "verovatno u skladu sa potrebom prikupljanja informacija o potencijalnom vojnom razvoju u regionu, znajući da je ovo područje Balkana i dalje konstantno veoma napeto".

Majk Šagnon, zamenik predsednika grupe Leidos Defense Group koja je vlasnik ovog avion i koja ga iznajmljuje "po satu" američkim oružanim snagama izjavio je ranije da "koncept koji stoji iza ovog aviona se veoma razlikuje od tradicionalnog slušanja neprijateljske komunikacije na bojnom polju, i omogućava vojsci da nadgleda sofisticirane komunikacije na bezbednoj udaljenosti".

U prvoj godini rata u Ukrajini, Artemis 1 je obavio više od 370 misija za nadgledanje ruskih snaga u blizini granice. „Letite u principu po modelu košenja travnjaka 10 sati i prikupljate ogromne količine podataka“, rekao je Šagnon. Poslovni mlaznjak je leteo u proseku šest dana nedeljno.

Jet Malta Bombardier Challenger 605 avion Foto: Shutterstock
Ovi vazduhoplovi su deo tzv. sistema visoke preciznosti za otkrivanje i eksploataciju američkih oružanih snaga (High Accuracy Detection and Exploitation System - HADES), strategiji za prikupljanje obaveštajnih podataka sa velikih visina. Ideja je da se sadašnji turbo-propelerski avioni koji su korišćeni u sukobima u Avganistanu i Iraku zamene naprednijim ali i manje ranjivim za eventualnog protivnika

Leidos poseduje i upravlja avionom, ali vojska je u stanju da se poveže sa senzorima aviona preko satelita kako bi prikupila obaveštajne podatke. U suštini, radi se o iznajmljivanju aviona na sat pošto ne postoji dugoročni ugovor. "Mi smo odgovorni za održavanje letelice u vazduhu. I oni [vojska] više ne moraju da obezbeđuju logistiku, koja je ponekad najskuplji deo vladinog programa", kaže Šagnon.

(Aero.rs)

Video: Putin leteo u strateškom bombarderu Tu-160

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sasa

    28. februar 2024. | 23:17

    Mi u BiH pojma nemamo sta se desava, svako malo neke tenzija, izadjem na ulicu sve normalno. Samo vi dalje od nas I bice dobro.

  • PVO

    29. februar 2024. | 14:39

    Špijunsku letelicu treba oboriti.

  • Lucky

    29. februar 2024. | 13:56

    Sta god daprikupljaju otkud im pravo da nadlecu BiH i KiM!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>