Sudar u vazduhu dva aviona: Dash-8 uspeo da sleti, Cessna se srušila, dvoje poginulih

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovo nije prvi slučaj sudara putničkog vazduhoplova sa malim avionom u vazduhu. Jedan od najtragičnijih sličnih udesa dogodio se u septembru 1978. u blizini San Dijega kada je pitnički Boeing 727 Pacific Southwest Airlines naleteo na takođe Cessnu 172

Gerrit Griem
Dva aviona sudarila su se letu iznad Najrobija, glavnog grada Kenije, pri čemu se manji avion srušio u nacionalni park i dve osobe u njemu su poginule, saopštila je policija a prenosi Tanjug.

Putnički turboelisni avion Dash 8, (DHC-8-300, registarske oznake 5Y-SLK) avio-kompanije Safarilink, sa 39 putnika i pet članova posade, uputio se na letu F2053 je ka primorskom letovalištu Diani kada je posada prijavila sudar u vazduh i snažan prasak, ubrzo nakon poletanja sa aerodroma Vilson (WIL) i odlučila da se vrati, gde je bezbedno sletela, izvestila je aviokompanija, prenosi AP.

U policijskom izveštaju se navodi da se ova letelica sudarila sa jednomotornom Cesnom 172 sa dvoje ljudi u avionu, koji su bili na obuci i koji su poginuli u incidentu.

U pitanju je Cessna 172 Skyhawk, registarske oznake 5Y-NNJ, koju je koristio 99 Flying Club. navodi Aviation Safety Network

Ovaj u vazduhoplovstvu referentni izvoj objavio je da su oštećenja na Dash 8 "minimalna".  Na snimcima sa mesta udesa vidi se da je Cessna 172 u potpunosti uništena. Manji vazduhoplov je po svemu sudeći posle sudara ostao neupravljiv, što je i dovelo do udara u tlo i tragedije.

Cessna 172 pala je na područje Nacionalnog parka Najrobi, navodi se.

Vlasti istražuju uzroke ovog incidenta, navodi se u saopštenju policije, prenosi AP.

Kenijske vazduhoplovne vlasti (Kenya Civil Aviation Authority - KCAA) obavestila je da su udes počeli da istražuju pored policije i druge državne agencije predvođene Odeljenjem za istraživanje vazduhoplovnih nesreća (Air Accident Investigation Department - AAID).

twitter.com/CAA_Kenya

Safarilink Aviation (F2) u floti ima osam jednomotornih aviona Cessna Caravan 208B, idealnih za poletanje i sletanja sa kratih neuređenih uzletišta u nacionalnim parkovima. Poseduje i tri regionalna turbolelisna Dash-8, po jedan verijanti -100, -200 i -300.

Saobraća uglavnom unutar Kenije, kao i sa aerodroma Kilamandžaro i Zanzibar koji su na teritoriji Tanzanije.

Inače, ovo nije prvi slučaj sudara putničkog vazduhoplova sa malim avionom u vazduhu. Jedan od najtragičnijih sličnih udesa dogodio se u septembru 1978 u blizini San Dijega kada je pitnički Boeing 727 Pacific Southwest Airlines naleteo na takođe Cessnu 172. Oba aviona su se srušila pri čmu su oginule su ukupno 144 osobe: svi iz oba aviona i još sedam na zemlji

(Aero.rs/Tanjug)