Qantas evakuiše državljane Australije koji su iz Bejruta stigli na aerodrom Larnaka

Vreme čitanja: oko 1 min.

U ponedeljak i sredu avioni australijske kompanije prevešće državljane Australije, putnici se prevoze besplatno, a vladi se ne naplaćuju ove dve operacije

Foto: Shutterstock

Boeing 787-9 Dreamliner kompanije Qantas poleteo je u ponedeljak, 7. oktobra sa aerodroma Kingsford Smith u Sidneju ka aerodromu Larnaka na Kipru, gde bi trebalo da sleti u 14:30 po lokalnom vremenu. Ovim letom koji nosi oznaku ASY1258 biće evakuisani svi žitelji Australije koji su stigli na Kipar iz Bejruta.

Drugi let planiran sa aerodroma Larnaka, sa oznakom ASY1270 predviđen je za sredu posle podne.

Oba leta sprovode se u saradnji sa australijskom vladom, iako Qantas prevozi putnike besplatno i ne naplaćuje vladi za ove dve operacije.

Foto: Shutterstock

Avion u povratku treba da poleti iz Larnake u ponedeljak uveče sa do 220 putnika i stigne na aerodrom Kingsford Smith u Sidneju u utorak uveče. U okviru svoje humanitarne inicijative, Qantas će zatim prevesti putnike do njihovih najbližih domaćih aerodroma na koje leti, ponovo bez troškova za te putnike.

Pored četiri pilota i deset članova kabinskog osoblja, specijalizovani tim će biti na letu kako bi pružio podršku u ovoj misiji: tim uključuje zemaljsko osoblje, medicinsko osoblje, i inženjere koji sa sobom nose specijalizovani alat i delove u slučaju da su potrebni za pripremu aviona za povratni let iz Larnake.

Foto: Shutterstock

Prvi avion, VH-ZNC, jedan je od 14 Boeing 787-9 Dreamlinera u floti Qantasa i nedavno je obavljao non-stop letove iz Perta ka londonskom Heathrowu i pariskom Charles de Gaulleu, kao i letove iz Sidneja za San Francisko i iz Melburna za Dalas.

Današnji let očekuje se da će trajati nešto više od 18 sati kako bi prešao 8.937 milja do Kipra, dok će u povratku, zahvaljujući povoljnim vremenskim prilikama i uticaju vetrova, let trajati nešto više od 17 sati.

(Aero.rs)