Dugoročni planovi Croatia Airlinesa: Umesto sezonskih - celogodišnji letovi uz A220

Vreme čitanja: oko 1 min.

Hrvatska kompanija planira da do kraja sledeće godine izabere partnera za wet-lease kapacitete za turboprop avione, koji će početi sa radom u ime hrvatske aviokompanije 2026. godine

Prvi čovek Croatia Airlinesa, Jasmin Bajić, izjavio je da će se dugoročni planovi ove kompanije fokusirati na smanjenje izrazito sezonskog tržišta putovanja u Hrvatskoj, uz flotu od petnaest aviona Airbus A220, ali i na osiguravanju povezanosti s matičnim aerodromima, kako bi se omogućile transferne opcije ka udaljenim tržištima.

"Nedavno pokrenuti razvojni ciklus rezultiraće flotom od petnaest novih aviona u narednim godinama, što predstavlja značajan potencijal za budući rast i razvoj, kao i osnovu za održivo poslovanje u narednoj deceniji. Celogodišnja vazdušna povezanost unutar Hrvatske i na međunarodnom nivou nastaviće da se razvija, pružajući snažnu podršku hrvatskom turizmu i ekonomiji u celini", rekao je Bajić za portal Poduzetnik.

Kako navodi portal Ex-Yu Aviation News, hrvatski nacionalni avio-prevoznik će staviti naglasak na celogodišnje operacije u narednih pet do deset godina.

"Hrvatska, kao poznata turistička destinacija, ima veliki potencijal da proširi svoju ponudu tokom meseci sa slabijom potražnjom, s vizijom razvoja održivog turizma tokom cele godine u narednih pet do deset godina.

Postizanje ove vizije zahteva saradnju sa raznim zainteresovanim stranama u turističkom sektoru, u kojem Croatia Airlines igra značajnu ulogu", rekao je Bajić.

Zvaničnici Croatian Airlinesa su ranije izjavili da će mreža destinacija kompanije biti kontinuirano proširivana dolaskom novih A220 aviona, od kojih se očekuje šest u narednih četrnaest meseci.

Međutim, avio-kompanija je naglasila da će se fokusirati na korišćenje aviona za duže relacije, ali neće uvoditi letove na duge relacije, o čemu je naš portal opširnije pisao.

Foto: Wikipedia/Julian Herzog

Pored toga, Croatia Airlines planira da do kraja sledeće godine izabere partnera za wet-lease kapacitete za turboprop avione, koji će početi sa radom u ime hrvatske aviokompanije 2026. godine.

Aviokompanija planira da unajmi turboprop avione za regionalne linije, kako bi zamenila svojih šest aviona Dash 8, koji će biti povučeni iz upotrebe u narednim godinama, jer kompanija prelazi na flotu sa jednim tipom aviona.

(Aero.rs)