Zajednička nabavka: Pet evropskih zemalja kupuje 1.500 PVO sistema Mistral 3

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kompanija MBDA navela je u saopštenju da je još nekoliko država zainteresovano za učešće u zajedničkoj nabavci

Pet zemalja Evropske unije započele su saradnju u procesu kupovine Mistral 3 protivvazduhoplovnih sistema. Kipar, Mađarska, Belgija Francuska i Estonija potpisale su 19. juna okvirni sporazum o saradnji za zajedničku nabavku ovog oružja sa korporacijom MBDA.

Ovaj aranžman, podržan od strane francuske Generalne uprava za naoružanje (Direction générale de l'armement - DGA), mogao bi da rezultuje kupovinom najmanje 1.500 Mistral 3 sistema, preneo je Aero Time. Zajednički posao pet evropskih zemalja takođe bi mogao da dobije i podršku EU kroz program EDIRPA (European Defence Industry Reinforcement through Common Procurement Act).

Kompanija MBDA koja je odgovorna za proizvodnju PVO sistema Mistral 3 navela je u saopštenju da je još nekoliko država zainteresovano za učešće u zajedničkoj nabavci.

Mistral 3 je raketa kratkog dometa koja poseduje zavidne manevarske karakteristike i dostiže brzinu od 930 metara u sekundi, a metu pogađa precizno u više od 95 odsto slučajeva, navodi MBDA. Namenjen je uništavanju bespilotnih letelica, krstarećih raketa, aviona i helikoptera.

MORH/F. Klen

Prema specifikacijama proizvođača, svojim visokim supersoničnim brzinama obezbeđuje kratko vreme presretanja cilja, može da izdrži napore do 30 G i ima domet od osam kilometara.

Mistral 3 nalazi se i u naoružanju Vojske Srbije i premijerno je prikazan 22. aprila prošle godine na vežbi Granit 2023. Francuski protivvazduhoplovni sistem koriste i hrvatske oružane snage koje su u aprilu ove godine izvele gađanja sa Mistralom.

(Aero.rs)