Grčka nabavlja skoro 600 Switchblade dronova kamikaza iz SAD

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mada je planirano da ova sredstva uđu u naoružanje specijalaca, veruje se da će manji broj Switchblade završiti i u arsenalu regularnih pešadijskih jedinica kako bi se veći broj pripadnika vojske upoznao sa novim tipom oružja

Foto: Shutterstock

Oružane snage treba da dobiju nove dronove kamikaze od američke kompanije AeroVironment. Reč je o lutajućoj municiji tipa Switchblade za grčke specijalne jedinice.

Ova mediteranska zemlja odlučila se za nabavku 592 komada lutajuće municije (tzv. dronova kamikaza). Za potrebe naoružavanja specijalnih snaga, Grčka kupuje Switchblade 300 (Block 20) i Switchblade 600 vrednosti 75,2 miliona evra.

Grčki parlament odobrio je odluku o kupovini tog naoružanja u okviru šire nabavke vredne 3,5 milijardi evra, koja u narednih deset godina predviđa kupovinu i 20 aviona F-35A od SAD i još jedne fregate od Francuske, prenela je Balkanska bezbednosna mreža.

Foto: Wikipedia/U.S. Marine Corps/Lance Cpl. Tyler Forti

Mada je planirano da ova sredstva uđu u naoružanje specijalaca, veruje se da će manji broj Switchblade završiti i u arsenalu regularnih pešadijskih jedinica kako bi se veći broj pripadnika vojske upoznao sa novim tipom oružja.

Switchblade 300 u verziji Block 20 ima dolet od 10 kilometara i može da kruži iznad cilja oko 20 minuta. Lansira se iz cevi, opremljen je minom kalibra 40mm i namenjen je uništavanju lako oklopljenih vozila i neutralisanju žive sile. Smatra se dronom samoubicom pre nego besposadnom letelicom jer ga, nakon lansiranja, nije moguće bezbedno vratiti ukoliko ne nađe cilj.

Pored uništavanja ciljeva na zemlji, Switchblade može da dejstvuje i protiv neprijateljskih dronova, odnosno da se detonira u vazduhu, prenosi Army Recognition.

Switchblade 600 je veća varijanta ovog naoružanja. Reč je o lutajućoj municiji koja je zajedno sa lansirnom cevi teška 54 kilograma ali koja se koristi za neutralisanje fortifikacija i težih oklopnih vozila. Dolet Switchblade 600 je 40 kilometara i vreme kruženja u vazduhu u potrazi za ciljem iznosi 20 minuta, piše Balkanska bezbednosna mreža.

(Aero.rs)