• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Uzorci sa tamne strane Meseca na putu ka Zemlji: Kineska sonda napustila Mesečevu orbitu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovo je drugi put da neka kineska letelica sleti na udaljenu stranu Meseca: Prvi put stručnjacima CNSA to je pošlo za rukom 2019. godine

  • 0
Kineska sonda na Mesecu Foto: Handout / AFP / Profimedia

Kineska solarna sonda Čang'e 6 koja je u nedelju sletela na tamnu stranu Meseca poletela je nazad ka Zemlji, nakon što je uspešno obavila zadatu misiju.

Sonda je svoje ime dobila po boginji iz kineske mitologije i postala je prva letelica koja je sletela u blizini Južnog pola Zemljinog satelita i pokupila uzorke sa ovog dela Meseca, da bi ih ponela ka Zemlji, prenosi BBC.

Ovo je drugi put da kineske sonde sleću na udaljenu stranu Meseca: prvi put to je učinjeno 2019. godine.

Kineska sonda na Mesecu Jin Liwang / Xinhua News / Profimedia

Sonda je dotakla ogromni krater poznat kao Južni pol - Aitken basen - jedan od najvećih poznatih kratera u Sunčevom sistemu - u nedelju. Zbog neravnog terena i dubokih kratera tehnički je izazovno doći do ove strane Meseca, koja je uvek okrenuta od Zemlje.

Sletanje su pratili rizici pošto je veoma teško da se održi komunikacija sa letelicom kada stigne na udaljenu stranu Meseca. Zvaničnici Kineske svemirska agencija naveli su da je cela operacija podrazumevala "mnogo inženjerskih inovacija, visoki rizik i velike poteškoće".

Državni mediji objavili su snimke Kineske svemirske agencije (CNSA) na kojima se vidi kako robot pruža malu ruku i maše kineskom zastavom pošto je prikupio dragocene uzorke: naučnici spekulišu da bi uzorci bili značajno drugačijeg sastava od uzoraka preuzetih sa vidljivog dela Meseca.

Naučnici u Kini prvi će imati priliku da analiziraju stene dok će za kasnija istraživanja moći da se prijave i međunarodni istraživači. Postoji mogućnost da je sonda izvadila neke od najstarijih stena iz ogromnog kratera na Južnom polu, navodi BBC.  Proučavanje stena sa potpuno druge strane Meseca moglo bi da donese odgovor na neka od ključnih pitanja o načinu na koji su planete nastale.

Kineski mediji objavili su u utorak da je letelica uspešno poletela i najpre ušla u "prethodno određenu orbitu oko Meseca", da bi danas napustila orbitu i nastavila svoj let ka Zemlji. Trebalo bi da za oko tri nedelje sleti na područje Mongolije.

(Aero.rs)

Video: Misija Galactic 02: Prvi svemirski turisti Virgin Galactic

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>