• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kineska kompanija Deep Blue Aerospace počinje sa prodajom karata za svemirske letove 2027. godine

Vreme čitanja: oko 2 min.

Trenutno se priprema novi test vertikalnog poletanja i sletanja (VTVL) u novembru, dok je puni orbitalni let planiran za 2025. godinu

  • 0
planeta zemlja Foto: Shutterstock/m.elyoussoufi

Kineska startap kompanija Deep Blue Aerospace najavila je planove za pokretanje suborbitalnih turističkih letova od 2027. godine. Ova firma, osnovana 2017. godine, aktivno radi na razvoju svoje višekratno upotrebljive rakete Nebula-1, koja će služiti kao osnova za ove letove. Trenutno se priprema novi test vertikalnog poletanja i sletanja (VTVL) u novembru, dok je puni orbitalni let planiran za 2025. godinu.

Tokom testa u septembru, kompanija je izgubila prvi stepen rakete u poslednjim trenucima 179-sekundnog VTVL leta, ali i dalje napreduje ka ostvarenju svojih ciljeva. Pored svemirskog turizma, Deep Blue Aerospace se fokusira i na ugovore za lansiranje satelita.

Prema saopštenju kompanije, nakon što raketa Nebula-1 prođe kroz više testova i višekratnih upotreba u 2025. godini, kombinacija rakete i svemirske letelice za posadu biće testirana desetine puta u 2026. kako bi se osigurala bezbednost i pouzdanost za suborbitalne letove sa ljudskom posadom. Komercijalizacija ovih letova zvanično će početi 2027. godine.

Prodaja prvih karata za suborbitalne letove je započeta 24. oktobra tokom live streaming događaja na Taobao-u, kada je prisustvovao predsednik kompanije Huo Liang. U budućnosti će biti dostupno više karata, sa cenom od 1,5 miliona juana (oko 210.000 dolara) po putniku.

Letelica koju razvija Deep Blue Aerospace koristiće jednostepenu raketu koja je višekratno upotrebljiva, slično sistemu Blue Origin New Shepard. Planirano je da let dostigne visinu između 100 i 150 kilometara, omogućavajući putnicima iskustvo mikrogravitacije u trajanju do 600 sekundi. Modul za posadu biće širok 3,5 metara i visok 4,0 metra, s kapacitetom za šest putnika i šest prozora, dok će moći da nosi teret od 1.200 kilograma i da se koristi do 50 puta. Kompanija planira desetine test letova pre nego što započne komercijalne usluge.

Deep Blue Aerospace nije jedina kineska kompanija koja se priprema za suborbitalni turizam. CAS Space, spinoff Kineske akademije nauka, takođe planira pokretanje suborbitalnih letova za turiste od 2027. godine. Ova firma, koja je najavila svoje planove 2021. godine, radi i na razvoju orbitalne višekratne rakete na kerozin i tečni kiseonik.

Iako se obe kompanije trenutno fokusiraju na suborbitalne letove, nepoznato je da li će kasnije razviti mogućnosti za orbitalne turističke letove. Kina već poseduje mogućnosti za ljudske svemirske letove kroz program Shenzhou, čiji brodovi lete do svemirske stanice Tiangong, a državna agencija takođe razvija novu generaciju delimično višekratno upotrebljivih svemirskih brodova za misije u nisku orbitu i ljudske misije na Mesec.

(Aero.rs)

Video: Snimak obuke na helikopterima Mi-35 na vojnom aerodromu Morava u Lađevcima kod Kraljeva

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>