• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Uspešna misija: Kineska sonda Čange's-6 se vratila na Zemlju sa tamne strane Meseca

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sonda je, nakon spuštanja prevežena helikopterom za Peking, gde je rastavljena kako bi uzorci sa Meseca bili podvrgnuti analizi i istraživanju

  • 0
Čang‘e-6 Foto: Tanjug/AP/Guo Cheng/Xinhua

Kineska lunarna sonda Čang'e 6 spustila se na Zemlju nakon 53-dnevne misije na Mesecu, donoseći uzorke mesečevog tla sa njegove tamne strane po prvi put u istoriji svemirskih istraživanja.

Modul je sleteo u kineskoj oblasti Unutrašnje Mongolije 25. juna u 14:07 po pekinškom vremenu (08:07 po vremenu u zemljama bivše Jugoslavije), prenosi portal Aviation Week.

Kineska nacionalna televizijska mreža CCTV prenosila je direktno ulazak sonde u Zemljinu atmosferu i njeno spuštanje na tle, ali nije poznato da li su svi uzorci prikupljeni tokom misije - uspešno vraćeni. Sonda je, nakon spuštanja prevežena helikopterom za Peking, gde je rastavljena kako bi uzorci sa Meseca bili podvrgnuti analizi i istraživanju, navodi Kineska nacionalna svemirska administracija (CNSA).

Čang'e 6 lansiran je sa satelitskog lansirnog centra Venčang 3. maja i sleteo je 2. juna u krater Apolo u basenu Južni pol-Aitken na Mesecu. O misiji ove sonde pisao je i portal Aero.rs. Prema rečima univerzitetskog profesora Kanga Guohua, uzorci mogu pružiti "izuzetno važne tragove o formiranju i evoluciji Sunčevog sistema", s obzirom na to da je sonda bila u najstarijem i najdubljem basenu na Mesecu.

"Uspešno izvođenje misije Čang'e 6 dovelo je do proboja u ključnim tehnologijama kao što su retrogradni dizajn i kontrola orbite Meseca, brzo inteligentno uzorkovanje na tamnoj strani Meseca i uspon (poletanje) sa te strane Meseca,“ dodao je Kang.

Čang‘e-6 Foto: Jin Liwang / Xinhua News / Profimedia

Čang'e 6 bio je opremljen sa uređajima koji su kreirani u Evropskoj svemirskoj agenciji (European Space Agency - ESA): analizatorom sastava jona mesečeve površine, ali i instrumentom za detekciju radona (Francuska) i laserskim reflektorom (Italija).

Očekuje se da se saradnja ESA i CNSA nastavi u novim projektima, nakon sastanka koji je zakazan za oktobar. Još uvek nije poznato da li će kineska agencija dati pristup uzorcima koji su prikupljeni na Mesecu naučnicima iz drugih zemalja.

(Aero.rs)

Video: Pokazan CityAirbus NextGen: Električna letilica za po gradu imaće osam rotora i brzinu do 120 km/h

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>