• 6

Vreme čitanja: oko 1 min.

Još jedan incident iznad Južnog kineskog mora: Kineski lovac presreo noću B-52, približio mu se na "tri metra"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tokom noćnog presretanja, kineski pilot je leteo na nebezbedan i neprofesionalan način, pokazao je loše veštine pilotiranja nekontrolisano velikom brzinom, tvrdi američka komanda

  • 6
Kineski avion presrece B52 U.S. DoD / US Indo-Pacific Command

Ni deset dana nakon što je Pentagon objavio video snimke onoga što je okarakterisao kao "opasna presretanja" od strane kineskih aviona, još jedan sličan incident dogodio se u petak 24. oktobra iznad Južnog kineskog mora, a nedavno je obelodanjen

Lovac Shenyang J-11 kineskog ratnog vazduhoplovstva presreo je američki bombarder B-52, navodno mu se približivši na svega tri metara.

Indo-pacifička komanda SAD izdala je saopštenje povodom ovog događaja nazvavši presretanje "veoma opasnim i neprofesionalnim".

J-16 Ministry of National Defense/Wikipedia

"Tokom noćnog presretanja, kineski pilot je leteo na nebezbedan i neprofesionalan način, pokazao je loše veštine pilotiranja nekontrolisano velikom brzinom, leteći ispod i ispred B-52 na svega deset stopa [tri metra], dovodeći oba aviona u opasnost od sudara," navodi se u saopštenju američke komande.

Pentagon je objavio i snimak presretanja zabeležen kamerama za noćni vid.

Indo-pacifička komanda tvrdi da je B-52 leteo u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Južnog kineskog mora, obavljajući rutinske operacije. U saopštenju Amerikanci tvrde da je presretanje izvedeno u uslovima loše vidljivosti kao i da su zabrinuti da kineski pilot nije bio svestan blizine bombarderu.

Boeing B-52 Stratofortress je strateški bombarder iz flote američkog ratnog vazduhoplovstva razvijen tokom pedesetih godina prošlog veka.

Uprkos svojoj starosti, SAD još uvek nisu spremne da penzionišu avion i konstantno ga modernizuju i unapređuju te se očekuje da će B-52 ostati u službi do 2050-ih godina.

B-52 avion bombarder Shutterstock

Posada B-52 nije jedina koja je u prethodnom periodu iskusila "tretman" kineskih lovaca. SAD su 17. oktobra objavile podatak da su piloti kineskog ratnog vazduhoplovstva čak 180 puta u prethodne dve godine izveli "opasna presretanja" američkih letelica.

Ništa bolje nisu prošli ni Kanađani čiji je patrolni avion Lockheed CP-140 Aurora presretnut tokom operacije u sklopu misije Ujedinjenih nacija.

(Aero.rs/AŠ)

Video: Najsavremeniji transporter za RViPVO: Airbus C295

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PECA

    31. oktobar 2023. | 19:46

    Zanimljiva situacija. Šta uopšte ima da traži kineski lovac iznad kineskog mora ?

  • Перагеније

    31. oktobar 2023. | 21:08

    Снимак потврђује ВРХУНСКУ вештину кинеског пилота, висок морал и професионализам. Свака му част! Нек пробају Амери нешто тако, не само на филму...

  • A

    31. oktobar 2023. | 19:50

    A što ga niste oborili, baš me zanima dokle bi posle toga stigli...?!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>